Ohlédnutí za „Výběrkem trochu jinak“

19. října 2017 proběhla v Point One akce „Výběrko trochu jinak“. V rámci této akce si zástupci inkubovaných firem vybírali nové členy do týmu a podporu při výběru jim dělaly dvě HR specialistky – Jana Lauková (Česká spořitelna) a Ladislava Hroudová (AVE). Jednou ze zástupkyň inkubovaných firem byla i Simona Kyselková (její firma se zabývá výrobou kožených výrobků), se kterou jsme udělali rozhovor, jak se jí akce „Výběrko trochu jinak“ v Point One líbila a zda by se jí chtěla zúčastnit i v budoucnosti.

Simčo, klasická otázka… Líbila se Ti akce Výběrko trochu jinak a proč?

Ano, akce se mi líbila moc. Byla velmi dobře připravená a na úrovni.

Prozradím na Tebe, že jsi poptávala nejvíce pozic ze všech firem, které se akce zúčastnily. Vybrala jsi někoho z kandidátů do svého týmu?

Ano, poptávala jsem nejvíce, šlo mi především o “rozhození sítí” a získání kontaktů do budoucna. Domluvila jsem se se dvěma účastníky na případné budoucí spolupráci.

Co Ti ještě akce přinesla jako majitelce inkubované firmy?

Přinesla mi nové kontakty a zajímavá byla moje první zkušenost “z druhé strany” pracovního pohovoru, kdy jsem nyní já vybírala někoho do svého týmu. Vzpomněla jsem si na své dřívější pohovory, když jsem se ucházela o pracovní pozici a měla z pohovoru obavy. Vidím teď, že jsem dřív nemusela být nervózní, protože komise mě opravdu nechtěla “sníst”, stejně tak jako my na Výběrku trochu jinak.

Co se týká složení poroty „Výběrko trochu jinak“. Vyhovovalo Ti složení poroty nebo bys preferovala menší počet účastníků poroty či chtěla větší zastoupení HR specialistů?

Mohl by být menší počet HR specialistů. Nakonec jsem to já, kdo má vědět nejlépe, co od kandidáta vyžaduje, a musí rozhodnout o tom, koho přijmout do týmu.

Jak bys zhodnotila průběh celé akce? Z časového hlediska bys akci zkrátila či rozšířila o další část?

Akce byla velmi zdařilá a také ukázala, co příště případně doladit či upravit a postupně se její průběh bude určitě mírně upravovat.

Protože se nejednalo o klasické výběrové řízení, tak byla součástí akce i neformální část. Dávala jsi v rámci této části akce zpětnou vazbu kandidátům? Pokud ano, tak všem nebo jen těm, se kterými jsi chtěla spolupracovat?

Částečně jsem dala zpětnou vazbu těm kandidátům, které jsem v této neformální části sama oslovila. Řekla jsem jim, jakou pozici bych jim ráda nabídla a z jakého důvodu mě zaujali.

Chtěla bys, aby se akce opakovala?

Určitě ano, a jakmile se bude akce rozrůstat, o to zajímavější a účinnější bude.

Jak často bys chtěla, aby se tato akce opakovala?

Jednou za dva až tři měsíce.

Simčo, to jsi mě docela překvapila s takovou frekvencí opakování, protože náš původní plán byl jednou ročně. Simčo, děkuji Ti za rozhovor a přeji Ti hodně úspěchů v podnikání.

Také děkuji.

Ještě bych ráda poděkovala všem kandidátům a zástupcům inkubovaných firem, kteří se zúčastnili akce „Výběrko trochu jinak“. Speciální poděkování patří zástupkyním za HR, Janě Laukové (Česká spořitelna) a Ladislavě Hroudové (AVE), které byly „HR oporou“ nejen pro zástupce inkubovaných firem, ale také pro samotné účastníky. Obě dvě konzultovaly s každým kandidátem individuálně jeho životopis a sebeprezentaci před zástupci inkubovaných firem.

Autor: Kateřina Venclová