4+1 tipů jak začít podnikat. S Point One to určitě zvládnete

Podnikat by chtěl každý, ale podnikání při studiu nebo při práci není úplně jednoduché a hlavně, kde vzít ten vysněný nápad? Pro ty z vás, kteří o podnikání již přemýšlí, ale i pro ty, kteří se do vlastního byznysu zatím nepouští, přinášíme 4+1 tipů, jak přemýšlet o podnikání a jak s ním jednoduše začít podle Point One. Takže, jak se začíná úplně od nuly?

Jak začít podnikat

Seznamujte se a networkujte

Mít přátele nebo známé, kteří již podnikají je k nezaplacení. Pokud žádné takové nemáte, začněte networkovat, choďte na přednášky, konference nebo pracujte z co-workingů. Určitě na ty správné lidi po čase narazíte. Pokud s nimi budete trávit nějaký ten čas, nebo je sledovat alespoň na sociálních sítích, dokáží vás motivovat, nastavit reálné očekávání, vybudovat podnikatelské myšlení, můžete se od nich učit, inspirovat a také se seznámit s dalšími nadšenci nebo podnikateli, kteří vám v začátcích mohou hodně pomoci, a určitě se dostaví i vysněný podnikatelský nápad. Lidé, kterými se obklopíte, budou hrát zásadní roli v tom, jak se naučíte přemýšlet nad podnikáním a co v něm můžete dokázat. Proto se pokuste získat ty nejlepší.

Čtěte, poslouchejte, vzdělávejte se

Podnikání je dovednost, která se dá naučit, a proto je nutné se neustále vzdělávat, zvlášť, pokud začínáte úplně od nuly. Zkuste si na začátek přečíst pár knih, najít si blog nebo web vašeho oblíbeného startupisty, přidat se do podnikatelských skupin na sociálních sítích, nebo poslouchat tolik oblíbené podcasty. Vyzkoušejte třeba náš Pointcast, kde zpovídáme členy, mentory a další zajímavé osobnosti okolo inkubátoru Point One – https://www.pointone.czu.cz/podcast-pointcast/.

Začněte v malém

Pokud to s podnikáním myslíte opravdu vážně a již víte, co chcete dělat, je na řadě výroba prototypu, na kterém si ověříte, zda výrobek či služba má smysl, zda si dokáže najít zákazníky a zda jsou zákazníci za něj ochotni platit. Jednou z nejčastějších chyb začínajících podnikatelů jsou přehnané očekávání. I když je dobré od začátku mířit vysoko, začněte v malém, získávejte zpětnou vazbu od zákazníků, inovujte a následně můžete vystřelit ke hvězdám.

Nepodceňujte čísla a peníze

Podnikání je o číslech a penězích, nejenom o skvělých produktech. Čísla musí sedět a peníze musíte na konci dne vydělat, aby to vše dávalo smysl. Nepodceňujte proto ani tuto část, vypracujte kvalitní byznys plán – tedy kuchařku, podle které vaše podnikání budete budovat, a zaměřte se také na její finanční složku, tedy finanční plán, který vám bude ukazovat cestu, zda je vaše snažení rentabilní.

Nebuďte na podnikání sami, Point One vám s ním pomůže

Jedním z nejlepších způsobů, jak v podnikání vytrvat a uspět, je stát se součástí podnikatelského inkubátoru jako je Point One. Inkubátor vám pomůže se vzdělávat v rámci workshopů a přednášek, dostanete svého mentora nebo buddyho, můžete využívat prostory inkubátoru a jeho vybavení a stanete se součástí skvělé startup komunity, která vás vždy podpoří a bude vás motivovat.

Přihlaste svůj nápad, nebo již rozjeté podnikání, od 20. 9. do 11. 10. 2021 a nastartujte své podnikání s Point One. Více na www.pointone.czu.cz.

 

Autor: Petr Kopeček

zdroje:

jakpodnikat.cz, mladypodnikatel.cz, comeflexoffice.cz