5 rad Margarety Křížové začínajícím podnikatelům

Na začátku podnikání je spoustu elánu a tak je to správně. Chceme změnit svět, dokázat sami sobě a všem lidem okolo nás, že na to máme, že to zvládneme a že to jde, když se chce. Začátky však nejsou zdaleka tak lehké, jak bychom si mnohdy přáli, a pokud jsme s podnikáním ještě neměli nikdy co dočinění, přijdou chyby, menší i větší, ale to k podnikání zkrátka patří. Důležité je se nejenom poučit z vlastních chyb, ale také se jim zkusit vyvarovat. A na co je důležité myslet a nepodcenit v úplných začátcích podle Margarety Křížové? Přečtěte si 5 rad, aby se vám s podnikáním začínalo lépe.

Margareta Křížová

1. Častá obava lidí na začátku podnikání je, jak ochránit svůj nápad? Chápu to, ale v nějaký moment musíte světu říct, tady jsem a tohle dělám. Nejlepší ochrana nápadu je rychlost, s jakou jej uvedete na trh. Pokud je váš nápad skvělý a byznysově funkční, samozřejmě, že se objeví další, kteří se pokusí podobný produkt nebo službu uvést na trh. Záleží na vás, jak jedineční jste, jakou máte konkurenční výhodu a jak napřed jste před konkurencí.

2. Jít do podnikání po hlavě není ideální, na druhou stranu není nutné psát místo business plánu romány. Zlatá střední cesta. Obvykle nerozjíždíte podnikání ve výrobě letadel, takže bude stačit jednoduchých pár otázek, na které si odpovíte:

CO, KOMU, PROČ SI TO NĚKDO KOUPÍ, ZA KOLIK PRODÁVAT, KOLIK PENĚZ POTŘEBUJI, JAK PŮJDU NA TRH, S KÝM DO PODNIKÁNÍ PŮJDU.

3. Ne každý je stvořen k podnikání a je to naprosto v pořádku. Jste-li vyznavačem skalní jistoty a sebemenší neúspěch vás dohání k pláči, bude pro vás lepší cesta zaměstnance. Podnikání je cestou nahoru a dolů a dílčí neúspěchy se nikomu nevyhnou. Není proto nutné házet flintu do žita, ale vstát, oprášit kolena a jít dál. Neúspěch bolí, mrzí, ale je to naprosto přirozená součást podnikání. Podívejte se, jak se ode dna kdysi odrazil Apple, Starbucks nebo Netflix.

4. Nejčastější slabinou začínajících podnikatelů jsou finance, jak si to spočítat, za kolik prodávat, nezapomenout na náklady včetně vlastní práce. Tři čísla, která se na začátku vyplatí mimo jiné sledovat – runway – na jak dlouho mám finanční rezervu, burn rate – kolik peněz měsíčně spálím a break even – bod zlomu, kdy pokryju náklady a začnu vydělávat.

5. Určitě víte, že v každém byznysu by měl být vizionář a dotahovač. Z toho plyne, že se musíte poohlédnout po někom, kdo umí to, co vy ne a má vlastnosti, které vám do vínku nikdo nedal. Jste cholerik? Hledejte flegmatika. Představa promluvy na veřejnosti je pro vás noční můrou, hledejte exhibicionistu, jste tak trochu hnidopich a perfekcionista, hledejte někoho, kdo umí prodat dvě levé boty bez tkaniček. Prostě hledejte ideálního parťáka, s kterým to zvládnete, ať prší, nebo svítí slunce. Více o parťáctví se můžete dozvědět i na mém blogu https://www.margaretakrizova.com/blog/jak-si-vybrat-partaka-do-podnikani.

Ať se vám s podnikáním daří.

Margareta Křížová