7. ročník AVE Student Challenge na ČZU zná vítěze

20. dubna se v sídle společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. (AVE CZ) konalo finále 7. ročníku soutěže AVE Student Challenge ve spolupráci s podnikatelským inkubátorem Point One ČZU a Českou zemědělskou univerzitou v Praze (ČZU). Do soutěže se zapojilo 78 studentů a z finálové dvanáctky, která představila své práce před zástupci a managementem AVE CZ a odborníky z univerzity, uspěly nejlépe Alexandra Tichá v kategorii inovace, Anna Honešová za celkové vystoupení a publikum nejvíce oslnila Adéla Straková.

AVE Challenge soutěž 2023 - vítězka kategorie inovace

Vítězka hlavní kategorie soutěže AVE Challenge 2023 – Alexandra Tichá

Spolupráce podnikatelského inkubátoru Point One ČZU, České zemědělské univerzity v Praze a společnosti AVE CZ odpadové hospodářství má dlouholeté kořeny. Společné aktivity s lídrem v oblasti nakládání s odpady a zavádění nových technologií v rámci celého odpadového hospodářství je nesmírnou inspirací nejen pro studenty ČZU, ale i pro inkubované projekty v Point One. Dalšími společnými aktivitami jsou odborné stáže, zajímavé exkurze a spolupráce na bakalářských, diplomových a odborných pracích. Tyto činnosti přinášejí studentům potřebný praktický přesah do konkrétních komerčních výzev a zástupcům společnosti AVE CZ naopak neotřelé pohledy nové generace studentů na praktické řešení ekologických problémů.

Letošní 7. ročník AVE Student Challenge byl zaměřen na řešení výzev v rámci dvou témat:

• Zálohování PET lahví – výhody a nevýhody pro ekologii a odpady. Dopad na systém sběru obalů.
• Povinný sběr textilních odpadů a jejich následné využití při recyklaci.

Do finále soutěže, které probíhalo 20. dubna 2023 v sídle společnosti AVE CZ, se dostalo 12 nejlepších studentů, kteří v rámci prezentace představili své návrhy řešení odborné porotě složené z managementu AVE CZ a odborníků z ČZU. Tento ročník opanovaly ženy, jež ovládly všechny kategorie. Porota udělovala cenu za inovaci a vystoupení. Všichni zúčastnění následně vybrali vítěze ceny publika.

„V rámci 7. ročníku soutěže AVE Challenge jsme byli jako porota nadšeni počtem zúčastněných studentů. Oceňujeme zapálenost některých prezentujících finalistů do zadaných témat. V letošním roce nebylo lehké vybrat z kvalitních zástupců ČZU jednoznačné výherce. Prezentace často vyústily v živé debaty studentů a poroty, což přináší přidanou hodnotu oběma stranám. Z pohledu AVE si jednoznačně velmi vážíme dlouhodobé spolupráce s ČZU. Nápaditost ale i syrovost některých zpracování jsou pro nás velmi inspirativní,“ doplňuje marketingová ředitelka AVE Pavla Ivácková.

AVE Challenge soutěž 2023 - soutěžící

Soutěžící 7. ročníku Ave Challenge 2023 na ČZU

Cena za inovaci, jež byla hlavní cena soutěže, byla vybrána na základě posouzení kvality zpracování tématu, využití navrhovaných řešení v rámci společnosti AVE CZ a za celkovou orientaci v dané problematice. Porotci Ing. Jan Šonský, Ing. Marek Livora, Ph.D., Ing. Andrea Jelínková, Ph.D., a Ing. Barbora Tojflová jako zástupci AVE CZ a zástupci ČZU doc., Ing. Vlastimil Altman, Ph.D. a Ing. Shuran Zhao zvolili jako vítězku Alexandru Tichou s její analýzou povinného sběru textilních odpadů a navrženým řešením pro lepší diagnostiku textilu v podobě tzv. digitálního pasu výrobku. Ten na základě QR kódu prozradí, z čeho se textil přesně skládá, podá informaci o jeho původu, opravitelnosti nebo recyklaci.

„Do soutěže jsem se přihlásila, protože letošní téma mě zaujalo a chtěla jsem se o něm dozvědět více. Ostatní soutěžící měli spoustu přínosných a zajímavých nápadů a názorů na dané problematiky a všichni předvedli skvělé výkony. Myslím si, že soutěž je velkým přínosem především pro studenty, kteří si mohou zkusit prezentovat své názory v bezpečném prostředí a dostanou relevantní feedback,“ komentuje svou účast v soutěži Alexandra Tichá.

Cena za vystoupení, jež se udělovala tento rok poprvé, byla vybrána na základě posouzení celkového projevu (práce s hlasem, gesty, výrazem, vtipem či napětím) a formy prezentace (vizuální stránky a struktury). Porota ve složení Ing. Kateřina Strnadová, Pavla Ivácková a Štěpánka Kozojedová jako zástupci marketingového a HR oddělení AVE CZ vybrali za vítězku Annu Honešovou, která minulý rok vyhrála cenu publika. Její letošní téma se zabývalo povinným sběrem textilních odpadů a zamýšlelo se nad módou na jedno použití.

AVE Challenge soutěž 2023

Anna Honešová – vítězka kategorie za celkový dojem prezentuje své téma zaměřené na recyklaci

Cenu publika za celkový dojem, který hodnotili všichni zúčastnění, tj. obě poroty, studenti i zástupci Point One, vyhrála Adéla Straková, za svůj přístup k problematice zálohování pet lahví a za porovnání problematiky napříč Evropou. Za svoji prezentaci si odnesla věcné ceny od AVE CZ a finanční stipendium 2000 Kč stejně jako všechny výherkyně.

„Soutěže se společností AVE CZ jsem se zúčastnila z toho důvodu, že mě zaujalo jedno ze dvou témat – Zálohování PET lahví – které je u nás čím dál tím více aktuální. Zajímaly mě především názory ostatních soutěžících a odborné poznámky komise. Překvapil mě velmi mile (na minuty) rozplánovaný harmonogram prezentací a dále celková úroveň a profesionalita komise a celé soutěže,“ doplňuje vítězka ceny publika Adéla Straková.

Oceněným gratulujeme, finalistům blahopřejeme a všem zúčastněným přejeme hodně štěstí a třeba zase na viděnou příští rok při 8. ročníku AVE Student Challenge na ČZU.

AVE Challenge soutěž 2023

Gratulace vítězům a závěrečné rozloučení

Autor: Petr Kopeček