Aplikace Dobrey otvírá svět domácích kuchyní

Od listopadu 2017 je v podnikatelském inkubátoru ČZU Point One inkubovaný projekt Martina Svátka Dobrey, který se snaží propojovat lidi prostřednictví sdílení jídla. Jak je se svým projektem Martin daleko a kam to chce dotáhnout, nám prozradil v následujícím rozhovoru.

Ahoj Martine, popiš nám tvůj projekt jednou větou, co vlastně děláš?
Pracuju na projektu Dobrey, což je mobilní aplikace, ve stručnosti říkám, že to je takové AirBnB v oblasti stravování. Za čím se vlastně ženu? Chci, aby lidi mohli vařit lidem.

Jak to všechno vlastně začalo?
Je to docela srandovní příběh. Šel jsem jednou domů z tréninku a v bytě pod námi něco krásně vonělo přes dveře. Já jsem tam čmuchal a měl jsem sto chutí zaklepat, zda by náhodou něco nezbylo i pro mě. To jsem však neudělal, ale začal jsem přemýšlet, jak z té sousedky to jídlo příště dostat. Tohle byl úplný začátek, někdy v listopadu roku 2017.

Co jsi pak dělal s touto myšlenkou dál?
Začal jsem vymýšlet, jak by se to technicky dalo uchopit. Dost času jsem si vyměňoval emaily s právníkem a hygienistkou, jestli by se taková věc vůbec dala legálně zrealizovat. Pak vyvstaly názory, zda si vůbec dokážu představit, že bych se šel najíst k úplně cizímu člověku domů a mně nezbývalo nic jiného, než to vyzkoušet.

Jak se dá taková věc zkusit?
Docela jednoduše. Vzal jsem svou myšlenku, že chci, aby lidi vařili lidem, a hodil jsem ji do jedné FB skupiny s tím, abych sesbíral zpětné vazby. Tam mi lidi odepisovali, ale byla tam jedna paní, která se do toho ponořila trošičku více – no a domluvil jsem se s ní, že se stavím o víkendu pro večeři.

A stavil?
Ano, potřeboval jsem to vyzkoušet. Ale když nastal ten čas a já byl před jejími dveřmi, tak jsem se začal trochu toho všeho bát, přeci jen to byl cizí člověk. Nedal jsem to ale na sobě znát, pepřák jsem si důkladně schoval a nakonec mi otevřela úžasná paní Ivanka a řekla, pojď dovnitř. Začali jsme si povídat o všem možném a já zjistil, že je masérka, což pro mě znamenalo další víkend také u ní, ale tentokrát na masáži.

Takže pokus byl úspěšný?
Ano, to byl a já pochopil, že to, za čím se ženu, není jen, aby lidi mohli vařit lidem, ale že je to taky obrovský zážitek. Možná je to i cesta, jak dostat trošku lidskosti zpátky do společnosti. Ostatně toto byl pro mě i ten bod zlomu, kdy jsem si řekl, že jdu do toho naplno.

S nápadem jsi přišel do inkubátoru Point One, jak ses o něm dozvěděl?
V inkubátoru jsem byl už předtím, měl jsem šílený nápad na osobní internetový prohlížeč, ale bohužel se mi ho nepovedlo zrealizovat. Když jsem dostal nápad další, neváhal jsem ani minutu a šel rovnou do Point One, protože jsem věděl, že mi to pomůže urovnat si tu myšlenku pořádně v hlavě, a taky že pomohlo.

Čím ti Point One pomohl úplně nejvíc?
Asi v tom, že jsem tady objevil stejné lidi, jako jsem já. Našel jsem tu stejné blázny, kteří se nebáli obětovat skoro vše pro jejich myšlenku, a to bylo super. Point One se pro mě stal téměř druhou rodinou, kam se pořád rád vracím. Z praktického hlediska je zde série skvělých workshopů, které pomáhají utřídit myšlenky a zjistit, zda tvůj nápad má vůbec nějakou šanci uspět. Mně osobně nejvíc pomohl workshop na kritické myšlení. Kritika bolí, večer chcete brečet, ale ráno se pak vzbudíte a uvědomíte si, že vás to zase krásně nasměřovalo.

Jak dlouho na svém nápadu vlastně pracuješ?
Firmu jsem založil poměr brzy na konci listopadu 2017, kdy jsem měl pouze nápad, ale pomohlo mi to v tom, že jsem nápad začal brát vážně. Pak následovaly rozhovory s právníkem a hygienistkou a někdy v začátku roku 2018 jsem si našel IT firmu, která by mi aplikaci naprogramovala, protože já programovat neumím. A ta firma mi vlastně pomáhá do teď. Nyní jsem se dostal do fáze, kdy mám funkční prototyp, který můžu ukázat širší skupině lidí a získat reálnou zpětnou vazbu.

Kolik vývoj takové aplikace vůbec stojí?
Když jsem dostal základní nabídky, tak jsme se dostávali někam k částkám 400 000 Kč, ale tím, jak provádíte další a další opravy, tak ta částka může pěkně narůstat – klidně i na dvojnásobek. Vlastně pořád něco chcete vylepšovat a opravovat, takže si to buď musíte udělat sami, nebo se připravit na to, že to bude něco stát.

V jaké fázi se teď nacházíš, a co tě v nejbližších měsících čeká?
Od začátku jsem věděl, že na vypuštění plnohodnotné aplikace si nevystačím sám. Měl jsem omezený budget a můj cíl bylo to dotáhnout do použitelného prototypu tzv. MVPčka a začít to testovat s reálnými zákazníky, na což se teď chystáme. Samozřejmě teď pokukuji po externích penězích, ale spíš než peníze by se mi hodil parťák, zkušený investor, který by mi pomohl produkt dále rozvíjet.

Kolik lidí se na projektu podílí?
Já bych řekl, že jich jsou desítky, většina mých kamarádů, kterým za to moc děkuji, protože bez jejich rad, snah a připomínek by to nešlo. Jsou to ale i mentoři, které jsem poznal v Point One. Parťáka přímo ve firmě nemám, jediným majitelem společnosti Dobrey jsem já.

Byl jsi pozván představit svůj projekt v Impact Hubu při jejich akci Mashup, jak to dopadlo?
Byla to skvělá akce, při které jsem vystoupil ze své konfortní zóny a bubliny, jelikož jsem tam z téměř 150 lidí nikoho neznal. Poznal jsem ale další super projekty a dostal úžasnou zpětnou vazbu, což beru jako největší přidanou hodnotu. Také se nám téměř podařilo vyhrát v hlasování diváků o nejzajímavější projekt, ale v poslední vteřině hlasování jsme se dostali na druhé místo.

Na čem teď pracuješ?
Na jednu stranu budu chtít propagovat aplikaci naší prvotní cílovce, na které to budeme zkoušet. Na straně druhé hledám někoho, kdo nám z malého projektu pomůže udělat velký boom.

Kdo je tvá prvotní cílovka?
Kam bychom to chtěli dostat nejdříve, jsou kolej ČZU, sídlí zde Point One, známe to tam a máme tu podporu. Představa je taková, že by zahraniční studenti mohli skrze jídlo lépe poznat ty české a naopak.

Co bys poradil lidem, kteří chtějí s podnikáním začít, ale zatím nenašli dost odvahy, aby se do podnikání pustili?
Doporučil bych prostě začít. Pokud to neuděláte, budete litovat toho, že se nedozvíte, jak to mohlo dopadnout. Říká se, že i pád na čumák je pohyb vpřed. Já tím čumákem ryju pořád, ale posouvám se. A pokud to nepůjde, tak to rychle poznáte, a zůstane vám aspoň dobrý pocit, že jste se o to pokusili.

Martine, moc díky za rozhovor, ať se ti s Dobrey daří a někdy v Point One zase na viděnou.

Autor: Petr Kopeček


Martin Svátek vystudoval magisterský obor Provoz a ekonomika na PEF ČZU. Je zakladatelem firmy Dobrey. Miluje sport, především beachvolejbal a basketbal. Členem Point One je od jara 2017.