Co všechno se dá stihnout za dva semestry?

89 akcí, 26 inkubovaných projektů, 30 článků, 2 vyhrané soutěže, stovky zainteresovaných studentů a jeden podaný grant. Takový byl ve zkratce rok 2017 v podnikatelském inkubátoru ČZU – Point One.

Rok 2017 byl čtvrtým rokem, kdy na naší univerzitě působí podnikatelský inkubátor Point One, sloužící jako místo společného setkávání všech nadšenců, kteří mají společnou především jednu věc – chtějí se postavit na vlastní nohy a uspět v podnikání. Point One vede od jeho založení Ing. Gábina Koláčková, PhD., která kolem inkubátoru vytváří spolupracující komunitu nadšených studentů a start-upových profesionálů.

V roce 2017 se v Point One inkubovalo 26 projektů a některé to rozbalily opravdu ve velkém stylu. Podzimní nováček firma FishRAS, která se zabývá speciální technikou chovu ryb, vyhrála nejenom celorepublikové univerzitní klání nadějných start-upů United Incubators Contest, ale také studentské středoevropské kolo soutěže Startup World Cup & Summit. To zkušení kluci z Chilli omáček Palíto otevřeli vlastní bistro, v létě obsadili pražskou náplavku nejenom s omáčkami, ale i třeba s domácími burgry a momentálně jednají o spolupráci se strategickým partnerem, který jim zajistí distribuci omáček po celé ČR. Simona Kyselková, která vyrábí nádherné věci z kůže, položila svoji hlavní práci na hřebík a začala se naplno věnovat jenom kůži. Kluci z Dogsie, kteří posílají balíčky psích dobrot chovatelům až do domu, reprezentovali inkubátor na soutěži zemí V4 Emerging Young EntrepreneurS, dostali se do černých čísel a nedávno vystoupili v pořadu televize Óčko. Společnost IoTio, která vyrábí na zakázku různé hardwarové vychytávky i vlastní software, obdržela tolik zakázek, že musela nabrat první zaměstnance a dál se rozrůstá. Martin Štoncner a jeho Včelárium stále vyrábí skvělé medové produkty, připravuje otevření vlastní kavárny, podílí se na vědeckém projektu o včelách s Provozně ekonomickou fakultou ČZU a IBM a mohli jsme ho také vidět v reportáži České televize. Honza Roubal a jeho nápad na provozování šnečích farem v Ghaně uspěl na naší soutěži Demo day o nejlepší projekt inkubátoru a čerstvou novinkou je, že se mu podařilo získat grant od České rozvojové agentury na studii udržitelnosti přímo v Africe.

V Point One jsme v roce 2017 uspořádali 17 přednášek, 53 konzultací, 11 setkání členů, 5 velkých akcí a 3 doplňkové. Založili jsme vlastní blog www.studentpodnikatelem.cz, na kterém se objevilo 30 článků a stále nás také můžete sledovat na nově upraveném webu www.pointone.czu.cz. Takový byl nadupaný rok 2017 a my se těšíme, co přinese rok s osmičkou na konci. Zatím můžeme prozradit jen jediné, že se budou dít velké věci. Point One totiž obdržel grant na své rozšíření, ale o tom zase někdy příště.

Autor: Petr Kopeček