Dogsie – psí radost

Tomáš Pokorný a Matyáš Dřevo jsou dva studenti inženýrského denního programu na České zemědělské univerzitě, kteří se rozhodli změnit situaci psů v ČR. Vymysleli předplatnou službu pro pejskaře, kterým měsíčně posílají Dogsie balíček plný zdravých a kvalitních pamlsků a hraček. Navíc 20 % ze svého zisku posílají na opuštěné pejsky, čímž se snaží pomáhat těm méně šťastným. O tom, jak se jim v podnikáním vede a jaké byli jejich začátky, jsme si s kluky povídali v rámci nového seriálu o projektech, které využívají služeb inkubátoru ČZU – Point One.

Ahoj Kluci, obligátní otázka na začátek. Jak jste se vlastně dostali k podnikáni? Slyšel jsem, že jste měli krušné začátky?

Ahoj, my jsme vždycky chtěli podnikat. Chtěli jsme být svými vlastními šéfy a tvořit něco zajímavého, rozhodovat se zkrátka za sebe. Potkali jsme na ČZU v 2. ročníku na bakaláři a rozjeli spolu projekt, respektive webovou aplikaci, která měla efektivněji řešit řízení směn v hotelech, barech a podobně. Byl to docela velký oříšek, hlavně co se týče technické části, ale i přesto jsme se do toho s nadšením pustili.

Strávili jste na projektu téměř rok a on nakonec nevyšel. Jaké to pro vás bylo, když jste se nakonec rozhodli projekt opustit?

Bylo to těžké rozhodování a trvalo poměrně dlouho. Stáli jsme před otázkou, zda vzít velkou investici a zavázat se tak při studiu či projekt zmrazit. Nakonec jsme se rozhodli pro druhou možnost, i když nás to mrzelo.

Litujete toho času? Přineslo vám to něco?

Rozhodně toho času nelitujeme, naučili jsme se spoustu nových věcí, které nám pomohly při startu dalšího projektu. Takže jednoznačně nám to přineslo hodně zkušeností. Start druhého projektu byl daleko jistější.

Jak se rodil nápad prodávat psí pamlsky?

Oba jsme pejskaři a chtěli jsme dělat něco užitečného, proto jsme se rozhodli vytvořit službu, která v Česku není úplně běžná a která ulehčuje práci lidem při výběru pamlsků a pomáhá psům bez domova.

Jak dlouho to už děláte?

Založili jsme firmu v srpnu 2016 a projekt spustili v listopadu. Podařilo se nám během 3 měsíců svépomocí zajistit všechny náležitosti potřebné k oficiálnímu spuštění.

Čím jste výjimeční? Proč by si lidi měli Dogsie balíček koupit?

Naší výjimečnost tkví hlavně v tom, že se snažíme mít zákaznický servis na nejvyšší možné úrovni. A lidé to oceňují. Koupí našeho balíčku lidé zároveň podporují i malé české podnikatele, kteří vyrábějí zajímavé kvalitní pamlsky nebo hračky. Lidé si je mohou v balíčku vyzkoušet a poté si objednat pamlsky a hračky přímo od výrobce. Další výhodu vnímáme v tom, že zajímavým a jednoduchým způsobem obarvujeme život jak psům v rodinách, tak zároveň těm bez domova.

Dáváte 20 % ze zisku na opuštěné pejsky, komu všemu jste již pomohli?

Hledáme transparentní partnery, kteří pomáhají psům v nouzi. S jejich pomocí pak pomáháme konkrétním psům. Se spolkem Pes Nejvěrnější Přítel jsme již pomohli například Fouskovi, Rexovi, Berrymu, Teddymu a právě vybíráme dalšího pejska. Podařilo se nám již vybrat téměř 3000,- Kč. Momentálně jednáme s dalším partnerem, kterého jsme si již proklepli.

Jakých úspěchů si nejvíce ceníte?

Nejvíc si ceníme toho, že se nám podařilo úspěšně spustit projekt, který již běží a má samé pozitivní recenze. Lidem se projekt moc líbí a podporují nás. Dále si také moc ceníme třetího místa v několikaměsíčním programu od Americké ambasády – Young Entrepreneur Fellowship Program, který nás znovu utvrdil v tom, že náš projekt má smysl.

Chystáte nějaké novinky?

Novinek chystáme spoustu, brzy se o nich dozvíte. Prozatím jsme udělali líbivý pamlskovník, s kterým sklízíme úspěch na různých akcích.

Jak vám inkubátor Point One pomohl v začátcích?

Inkubátor nám dává zázemí, které nám ulehčuje práci na projektu. Všichni jsou tu ochotní si vypomoct, předáváme si zkušenosti z praxe a různé nápady. Jsme vděční Gábině za to, jak to tu vede.

Jakou největší hodnotu vám inkubátor přináší?

Možnost rozvíjet se při studiu a neopouštět přitom areál školy. Je tu super kreativní prostředí, můžeme kdykoliv přijít a pracovat, navíc jsme tu poznali nové kamarády, co si jdou také za svým cílem.

Chtěli byste něco vzkázat lidem, kteří chtějí podnikat, ale nenašli zatím dost odvahy?

Rozhodně se nebojte jít do toho, když neuspějete, minimálně budete mít spoustu nových zkušeností a kamarádů. Kdy jindy zkoušet nové věci, než při studiu? Budeme rádi, když se za námi stavíte na pokec. Podívat se můžete taky na naše stránky nebo sociální sítě.

www.dogsie.cz
facebook.com/dogsiecz
instagram.com/dogsiecz

Díky za rozhovor kluci a ať vám byznys šlape.

Autor: Petr Kopeček