Hlavou proti zdi

O neúspěších a karambolech při podnikání pojednával první ročník akce Hlavou PROTI ZDI!, který přinesl 4 dojemné a úsměvné příběhy podnikavců, jež s podnikáním začali již při studiu na vysoké škole. Akce byla pořádána v rámci náboru nových členů do podnikatelského inkubátoru ČZU – Point One a propagovala podnikání jako skvělou doplňkovou činnost k aktivnímu studiu.

Univerzitní Klub C hostil ve středu 21. února tematickou akci ve stylu populárních „Fuck-up Nights“ – Hlavou proti zdi. Během večera se představili 4 vzácní hosté – David Miklas, Jana Půlpánová, Dan Všetečka a Hanka Maryšková, kteří začali svou podnikatelskou dráhu již při studiu, a podělili se s diváky v sále o své nezapomenutelné příběhy. Humornou formou představili své největší přešlapy a karamboly, jež na cestě za svým vysněným podnikáním museli překonat, a přesvědčili nás o tom, že i přes všechny potíže je podnikání skvělou životní volbou. Celý večer připravil tým z místního podnikatelského inkubátoru Point One v čele s mentorem Ondřejem Jurečkou a manažerkou Point One Gábinou Koláčkovou. Více než stovka diváků se dobře bavila a dala tak předzvěst tomu, že se tato akce určitě nekonala na ČZU naposled.

„Neúspěchy se dějí v životě i v podnikání a je jenom na nás, jak se s nimi popereme. Všechno se dá překonat, když se chce, a i sebevětší neúspěchy nás ve výsledku mohou posílit, o čemž jsme se mohli přesvědčit v příbězích našich hostů, které byly vážně nezapomenutelné,“ říká Gábina Koláčková a dodává: „Vyzkoušet si podnikání při studiu je jedna z nejlepších věcí, kterou si studenti mohou z univerzity odnést, učí se tím dobré návyky, které v budoucnu ještě mnohokrát ocení.“

Jako první z hostů vystoupil David Miklas, bývalý student ČVUT, který se publiku svěřil s tím, že nikdy neměl štěstí na zaměstnavatele a tak mu bylo hned jasné, jakou cestou se do budoucna vydá. Již na univerzitě založil se spolužáky svoji první IT firmu, na kterou navázal společností be3D na výrobu 3D tiskáren. David po čase našel investora a dobře rozjetou firmu prodal. Jeden z jeho nejvtipnějších „fuck-upů“ spočívá v jedné fotografii, která zachytila sérii vytištěných výrobků z tiskárny na jejich pracovním stole. Fotografii nedopatřením dokonce sdílel Bill Gates, aniž si byl vědom toho, že některé futuristické výrobky vytištěné na Davidově tiskárně byly prototypy sexuálních pomůcek, které zhotovili jeho kolegové, a na fotografii se dostaly omylem. Z toho plyne jedno ponaučení, jak říká David: „Uklízejte si na svém stole, především když víte, že se k vám chystá fotograf.“

Druhým hostem byla Jana Pulpánová, bývalá studentka ČZU, zarytá ekoložka a jogínka, díky které máme na ČZU např. kontejnery na biologický odpad. Jana založila agenturu Envirostyl a již při studiu začala vyrábět také zdravé svačiny JAPŮ, které se objevily i ve fakultních kantýnách. I přesto, že svačiny byly vyráběny z kvalitních surovin, na trhu dlouhodobě neobstály. A proč? „Chtěla jsem používat co nejmenší obaly, které by tolik neznečišťovali naši přírodu a daly se znovu využít, používala jsem také tzv. super potraviny jako quinoa, bohužel lidé tyto suroviny stále moc neznají a porce se jim zdály v obalech moc malé, ale já nechtěla ze svých standardů slevit,“ dodává Jana. I když výživově byla svačina vydatná jako celý oběd, na trhu zatím neobstála. Jana ale podnikání nepoložila na hřebík a rozjíždí další projekty jako např. Chytré kaše JAPŮ, které jsou dostupné i v univerzitním obchodě v menze.

Třetí v pořadí vystoupil Dan Všetečka, bývalý student PEF ČZU a člen inkubátoru Point One, který spolu se svým parťákem založil společnost na výrobu chilli omáček Palíto, které vyrábějí z vlastních papriček a bez konzervačních látek. Dan vyprávěl divákům příběh o tom, že i když si všechno dopředu krásně naplánujete, realita bývá někdy úplně jiná. A tak příběh, kdy se s parťákem vydali z Česka do Španělka s po strop napěchovaným autem chilli sazenic skončil neslavně. Jejich domluvený zemědělec sice uměl vypěstovat nádherné rajčata nebo papriky, o pěstování chilli však nevěděl vůbec nic. Kluci si z toho vzali ponaučení a tak chilli pěstují už jen v Česku a daří se jim to náramně. Pokud máte rádi chilli, můžete si jejich skvělé omáčky za snížené ceny koupit v univerzitním obchodě v menze.

Posledním vystupujícím byla Hanka Maryšková, také v minulosti studentka ČZU, čestná členka Point One a zakladatelka společnosti Cakeland cupcakes. Hanka jako jedna z prvních lidí v Česku začala péct cupcakeky, jež nazývá hezky po své „čupčáky“. Jeden z jejich úsměvných „fuck-upů“ byl např. příběh o tom, jak tři dny od rána do večera pekla cupcakeky, aby nakonec zjistila, že díky špatnému počasí skoro žádné neprodá. Jak se nakonec vypořádala s více než 1000 čupčáky? Hezky po svém, začala je rozdávat! Obvolala všechny své kamarády, nabídla dortíky na síti, uspořádala o ně soutěž v restauraci a obdarovala také děti v nemocnici. Na celé akci prodělala sice spoustu peněz, ale na podnikání samotné ani tak nezanevřela. A jak sama dodává: „Někdy jste nahoře, někdy dole, ale pořád jste strůjcem svého štěstí a podnikání za to rozhodně stojí.“

Autor: Petr Kopeček


Podnikatelský inkubátor České zemědělské univerzity – Point One, pomáhá již od roku 2014 všem zájemců z řad studentů a absolventů ČZU v jejich podnikatelském snažení. Nabízí profesionální zázemí a poskytuje specializované workshopy a individuální mentoring. Inkubátor je od svého založení pod vedením Ing. Gábiny Koláčkové, PhD., která kolem inkubátoru vytváří spolupracující komunitu nadšených studentů a start-upových profesionálů.