Jak správně rozšířit svůj tým – workshop s HR ředitelkou AlZA.cz Ivetou Volfovou

Pozvání do Point One tentokrát přijala zkušená HRistka a podnikatelka Iveta Volfová, se kterou jsme si 21. března 2017 v rámci workshopu na téma – Jak správně rozšířit tým ve startupu, povídali nejenom o způsobu výběru zaměstnanců a o náborových procesech, ale i o motivaci, týmovém duchu nebo zážitcích při práci v zahraničí. Téměř tříhodinový workshop se nesl v přátelském duchu a přinesl nám odpovědi na ty nejpalčivější otázky ze světa HR.

Iveta nám hned na začátku nabídla tykání, na které jsme v Point One zvyklí. Poté jsme se rozehřáli kreativní tipovací soutěží, jejíž poslední otázka zněla: „Co pro vás znamená nekonečno?“ Iveta si pod tímto termínem představí především nekonečno možností, které má člověk při svém každodenním rozhodování. Po kvízu jsme se naplno pustili do přednáškového workshopu, který si v rychlosti shrneme.

Pokud potřebujete do své firmy nového člověka, ze všeho nejdříve nadefinujte, jaké hodnoty jsou pro vás důležité pro všechny vaše spolupracovníky. Přemýšlejte o firemní kultuře i do budoucnosti. Pak hned popište činnosti, které bude dělat a mít na starosti. „Pozice nemusí být pojmenovaná, ale definovaná. Čím víc ji dokážu lidem přiblížit, tím víc vhodných lidí mi přijde na pohovor,“ upřesňuje Iveta. Další věcí na řadě je zjistit, jaký typ člověka budeme potřebovat. Musíme definovat jeho profil. Potřebujeme dotahovače, nadšence či kreativce? Je jasné, že ne všichni uchazeči jsou vhodní na konkrétní typ práce. „Hardskills se dají naučit, softskills vyžadují mnohem více času. Základní vzorce chování v člověku obvykle zůstávají, dají se sice vylepšit, ale jen částečně,“ doplňuje Iveta. Pokud jsme zjistili, koho potřebujeme, další v řadě je vytvoření škály hodnocení ke klíčovým dovednostem, které budeme na kandidátech vyžadovat, a také vymezení KO kritérií, které jsou u uchazečů nutné a bez kterých neprojdou ani základním sítem na pohovor. Teď už zbývá jen napsat kvalitní inzerát. „Vždy seženeme tak kvalitního kandidáta, jak kvalitní přípravu jsme si udělali. Když nenacházíme ty správné lidi, děláme něco blbě. Buď začneme hledat víc, nebo jinak,“ objasňuje Iveta poslední fázi hledání vhodných lidí. Důležité je také testovat všechny uchazeče stejným způsobem, abychom je mohli dobře srovnávat.

Iveta nám během workshopu kladla spoustu dobrých otázek, na které jsme společně hledali odpovědi, a dala nám také spoustu cenných rad do života, s jejichž výběrem se s vámi dneska rozloučíme. Děkujeme Ivetě Volfové za příchod k nám do inkubátoru Point One na České zemědělské univerzitě a věříme, že se u nás na další přednášce zase brzo potkáme.

„Když jsou lidé rozdílní, zdaleka to neznamená, že jim to spolu nepůjde ani po pracovní stránce, často je to právě naopak.“

„Důležité je, najít si něco, co mě v práci bude bavit, na to se soustředit a zatím si jít.“

„Protože co ve své podstatě člověk chce? Být spokojený, jenže to pro každého znamená něco jiného.“

A závěrečná rada zní:

„Každá drobná změna, kterou uděláte, může mít ve výsledku obrovský efekt.“

Autor: Petr Kopeček


Iveta Volfová

Absolventka VŠE Praha, obor informační a znalostní inženýrství a finance. Poté se jako konzultantka společnosti Deloitte & Touche zaměřovala na propojení oblasti financí a informačních systémů a účastnila se projektu USAID pro Ministerstvo privatizace. Od roku 1996 stála u založení T-Mobile Czech Republic (původně RadioMobil), kde pracovala na pozici manažerky a následně ředitelky lidských zdrojů. V posledním roce pracovala na projektu v T-Mobile U.K. v Londýně. Od roku 2006 pracovala pro finanční skupinu PPF, kde řídila projekt HR Re-engineeringu v Home Credit and Finance Bank v Moskvě a následně nastoupila jako Ředitelka lidských zdrojů společnosti PPF a.s. Aktuálně je HR ředitelka Alza.cz se zodpovědností za Evropu.

Od roku 2010 pracuje také jako poradce a lektor se zaměřením na oblast řízení lidských zdrojů, rozvoj managementu a projektové řízení. Je certifikovaný Specialista řízení lidských zdrojů a certifikovaný Lektor dalšího vzdělávání, od r. 2012 je certifikovaný trenér Situačního vedení® společnosti Integrity Consulting. Pravidelně vystupuje na přednáškách pro odbornou veřejnost, externě spolupracuje se společností People Management Forum.
Hovoří česky, anglicky a rusky.