Místo přednášky debata nad projekty v podání investora a bývalého ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka

Pravidelné měsíční setkání členů Point One mělo být tentokrát okořeněné přednáškou o dotacích, která se nakonec nekonala. Nám to však nevadilo, ba naopak. Místo ní jsme využili zkušenosti bývalého ředitele CzechInvestu, zakladatele akcelerátoru Xport VŠE, podnikatele a investora Miroslava Křížka ke zhodnocení inkubovaných projektů a nechali si od něj poradit, jak své projekty dále rozvíjet.

„Teďka budu zlý,“ začínala obvykle slova Miroslava Křížka poté, co si vyslechl podnikatelský nápad, na kterém se mu něco nezdálo. A i když se to někdy špatně poslouchalo, většinou jsme mu nakonec museli dát za pravdu. Má přece jen o pár let zkušeností více a je společníkem v několika velice úspěšných startupech.

Spoustu našich projektů však také ocenil a poskytl cenné rady k jejich rozšíření. Mírove rady, tykání nám nabídl spontánně hned na začátku, se točily především v oblastech okolo ochrany již fungujících projektů. Jak si ohlídat produkt nebo službu od toho, aby nám nápad někdo neukradl?

„Pokud investorovi prozradíte celý svůj nápad, co mu brání v tom, aby ho nezrealizoval sám? Investor má finanční prostředky a většinou dobré kapacity k tomu, aby vaši myšlenku mohl hned uvést do reality. To, co se investorovi prodává, většinou není nápad sám, ale osobnost zakladatele, který nápad dokáže realizovat lépe než investor sám. Investor dává peníze a jde mu především o to, jak je co nejrychleji dostat se ziskem zpět.“

Mírove rady byly velice konstruktivní a většinou hned první otázkou uhodil hřebíček na hlavičku. Narovinu nám řekl o všech úskalích, které v představených projektech viděl, a my jsme za to byli velice vděční. Pokud totiž se zápalem budujete nějakou firmu, lehce se vám může stát, že se zanoříte do určité své bubliny, přes kterou se vám jeví věci jinak, než ve skutečnosti jsou.

Nakonec s námi Míra zašel i na pivo, kde jsme se pustili do ještě otevřenějších debat nejenom o krásách a nástrahách podnikání. Děkujeme ještě jednou Mírovi za podnětné rady a postřehy, který mi nás obohatil, a věříme, že se v brzké době v Point One u nějaké další besedy zase potkáme.


Ing. Miroslav Křížek, Ph.D., LL.M. – bývalý generální ředitel agentury CzechInvest, dotační specialista, podnikatel a investor.

Autor: Petr Kopeček