Nová krev v Point One ČZU. Seznamte se

Jarní nábor nových členů 2024 je u konce a Rada Point One 7. 3. 2024 vybrala 13 nových členů, kteří se mohou za podpory inkubátoru vzdělávat v podnikatelských dovednostech a rozvíjet své projekty díky mentoringu, podnikatelské komunitě nebo využití skvělých prostor.

Noví a stávající členové Point One na setkání členů březen 2024

Inkubační proces byl oficiálně zahájen 14. 3. na březnovém setkání členů Point One, jež se koná pravidelně jednou za měsíc a slouží jako místo pro setkávání všech aktivních členů a realizačního týmu Point One. V průběhu náboru, který trval od 22. ledna do 27. února, se přihlásilo celkem 23 týmů a jednotlivců s nadějnými podnikatelskými nápady.

Přihlášky dorazily od studentů, doktorandů i absolventů ČZU a také z řad veřejnosti mimo univerzitu. Přihlášené podnikatelské plány a firmy se zaměřovaly především na oblasti spojené s potravinářstvím a ekologickým zemědělstvím, recyklací, 3D tiskem či vývojem softwaru.

Jak se vybírají noví členové inkubátoru?

Noví členové jsou vybíráni 5členou Radou Point One složenou se zástupců univerzity a z řad podnikatelů. Před Radou se tak 7. března prezentovalo z 23 přihlášených projektů 16 doporučených. Po pečlivém uvážení bylo vybráno 13 nejlepších, kterým se na základě prezentace podařilo Radu přesvědčit, že budou schopni své podnikatelské nápady dále rozvíjet a akcelerovat s pomocí nástrojů, které inkubátor nabízí.

Noví členové Point One

Statistiky z náboru

Z celkem 23 přihlášených projektů bylo 65 % (15) spjato s univerzitou, ať už šlo o studenty, absolventy či doktorandy. Přibližně třetina přihlášek, přesně 35 %, s ČZU žádný vztah neměla.

Osobní doporučení se tentokrát na celkovém počtu přihlášek podílelo z celé jedné poloviny, což je skvělá zpráva, protože to může naznačovat, že současní členové i celá komunita je se službami Point One spokojená natolik, že se nebojí inkubátor doporučovat dále. Následovaly sociální sítě (22 %), dále pak kategorie ostatní (21 %) a emailing (7%).

Z celkového počtu přihlášek byly dvě pětiny od žen – přesně 39 % (9 přihlášek) a tři pětiny – přesněji 61 % (14 přihlášek) od mužů, což je další dobrá zpráva, protože žen v podnikání není nikdy dost.

Podpořené projekty

Mezi nové členy inkubátoru se zařadili talentovaní podnikatelé. Za všechny jmenujme například společnost DALTA systems specializující se na vyvíjení podnikových systémů, společnost Mozek, která zkoumá možnosti recyklace fotovoltaických panelů, firma HOMA vermifarming produkující organická hnojiva, nebo známé tváře inkubátoru v nové firmě IKEN minimal, jež se zaměřuje především na designové doplňky z betonu.

Nové projekty v Point One v rámci jarního náboru 2024

Věříme, že tito nadějní podnikatelé přinesou do podnikatelského světa inovativní a udržitelná řešení a pomohou tak k lepší a udržitelnější budoucnosti pro nás všechny.

 

Point One ČZU
Podnikatelský inkubátor ČZU oficiálně působí na univerzitě od roku 2015. Od svého založení pomohl více než 99 projektům a firmám. Sídlí na kolejích EFG, kde vznikly 3 moderní patra určená pro rozvoj začínající podnikatelů. Podporuje především oblasti udržitelnosti, ekologie, zemědělství nebo zpracování potravin. Mimo inkubační programy pořádá také vzdělávací přednášky nebo pitch night. Inkubátor vede a rozvíjí od února 2023 Markéta Fejtová.

Autor:
Ing., Mgr. Petr Kopeček