Nový vítr v Point One, kormidlo přebírá Jarka Glaserová

V podnikatelském inkubátoru ČZU Point One nastala od 1. 1. 2019 velká změna. Z důvodu mateřské dovolené odešla Gábina Koláčková, která inkubátor vedla od jeho založení, štafetu přebrala Jarka Glaserová. Jaký bude rok 2019 pod jejím vedením a jaké výzvy na ni čekají? To vše a více v následujícím interview.

Ahoj Jarko, vítej na ČZU. Od ledna jsi přebrala štafetu v Point One, jak si zatím s novou prací spokojená a co říkáš na kolegy?

Práce je zatím skvělá a moc mě baví. Každý den je jiný a rozhodně to není nuda. S kolegy a s celým týmem CITT, pod který inkubátor spadá, jsem měla možnost seznámit se na neformálním setkání ještě před mým nástupem, a už tehdy jsem poznala, že je to skvěle sehraný tým, který se odvážně pouští do nových aktivit a nebojí se měnit ani věci stávající. Samotný Point One je vlastně takovou komunitou, tvoří ji současní i bývalí členové (inkubované firmy), lektoři, mentoři a podporovatelé. Je to tedy neuvěřitelně různorodé prostředí nabité pozitivní energií a to mě na tom asi baví nejvíce.

Jak tě vůbec napadlo přihlásit se na post nové manažerky inkubátoru?

Bylo to spontánní rozhodnutí. Po mateřské a po více než deseti letech práce v korporátních finančních společnostech, kde jsem působila na různých pozicích v oblasti vývoje nových produktů a obchodní strategie, jsem měla chuť zkusit něco nového. Lákala mě práce v mladém kolektivu a se startupy. Navíc univerzitní půda je pro mě novou zkušeností, kterou si zatím moc užívám.

Jaká byla tvoje první reakce při oznámení, že jsi uspěla a novou manažerkou budeš právě ty?

Když mi Gabriela Jirátová (vedoucí CITT) oznámila, že jsem byla přijata, měla jsem upřímně velkou radost, protože jsem věděla, že je tato práce prestižní a bude mě především bavit. Oznámení o přijetí přišlo v prosinci, takže to byl pro mě takový hezký vánoční dárek.

V minulosti jsi působila především v bankovním sektoru velkých firem. Jak se dá z finančnictví dobře vklouznout do tak rozdílného pracovního prostředí jako je akademická půda a podnikatelský inkubátor?

Po mé měsíční zkušenosti tady si troufám tvrdit, že ty světy jsou si v ledasčem podobné, a že především záleží na lidech, se kterými spolupracujete. V minulosti jsem pracovala s lidmi na různých pozicích, byla jsem zodpovědná za vedení několika úrovňových struktur a několikrát jsem řešila krizové situace při restrukturalizacích v důsledku finanční krize nebo revitalizace businessů, kterým hrozilo uzavření. Musím přiznat, že už mě jen tak něco nepřekvapí. Na CITT jsem zatím překvapena pozitivně a to především skvělou atmosférou, dynamikou inkubátoru a spoluprací v rámci celé univerzity.

Jaký máš vztah k inovacím a startupů obecně?

Ráda se učím nové věci, baví mě nalézat řešení složitějších situací a slovo „nejde to“ neznám. Je v tom i část jakéhosi dobrodružství, které mě neustále baví. Navíc každá společnost, ve které jsem působila, měla jiný způsob vedení, kterému jsem se musela více či méně přizpůsobit. Musím ale přiznat, že nejvíce mně vyhovuje americký styl vedení společnosti, kde jsou jasně definované cíle a od vrcholového managementu až po prodejce na pobočce každý zná strategii společnosti. V každém případě je to velice konkurenční prostředí, které vyžaduje neustálou bdělost a rychlou reakci na jakoukoli výzvu konkurence, a tak inovace a rychlá implementace je naprosto klíčová. Tyto zkušenosti myslím dobře využiji i tady.

Máš nějaký oblíbený startup nebo projekt ať už z Point One, Česka nebo světa?

Moje nejoblíbenější projekty jsou vlastně takové malé úspěchy jednotlivých lidí, které se podařily díky houževnatosti, dobrému úmyslu a štěstí. Protože vybudovat velkou společnost, když máte po ruce všechny potřebné prostředky, není tak složité. A to je přesně to, co mám ráda na filosofii podnikatelského inkubátoru, který se stará o malé úspěchy začínajících firem, aby v budoucnu mohly samy dosahovat těch větších.

Jaké máš plány s Point One v roce 2019?

Tento rok je ve znamení velkých změn. V první polovině roku se zaměříme na rozvoj nově nastaveného procesu lektorování a mentorování našich firem. Primárním cílem ale zůstává především podpora studentů ČZU a to na všech fakultách. Ne všichni totiž o našich aktivitách vědí, netuší, že v Point One dostávají dotovanou podporu ve formě individuálních konzultací a společných workshopů po dobu až 16 měsíců. Což jim významně ulehčí vstup na trh. V našich možnostech je i nalezení potenciálního finančního investora. V druhé polovině roku nás čeká kompletní vybudování nových prostor inkubátoru, čímž zkvalitníme celý inkubační proces.

Na jaké akce se můžeme v průběhu roku v Point One těšit?

Vedle pravidelných týdenních workshopů, nás v inkubátoru tento rok čekají 2 kola výběrových řízení na nové členy, oblíbený Demo Day, dále akce Meet and Eat, a nebude chybět ani tradiční soutěž zaměřená na zpracování odpadů pod záštitou společnosti AVE CZ odpadové hospodářství.

Je něco, co bys ráda v inkubátoru změnila již teď?

Bez hlubšího poznání fungování našeho oddělení není možné dělat smysluplné změny. Po prvních zkušenostech však můžu říci, že jednou z nich by mohlo být zjednodušení některých procesů. Ráda bych touto cestou také zmínila, že si velice vážím vynaloženého úsilí mé předchůdkyně Gábiny Koláčkové, která odvedla doslova mravenčí práci v předešlých 5 letech fungování inkubátoru.

Prozradíš nám něco více o sobě? Jaké máš zájmy, koníčky, jak relaxuješ nebo co tě nutí každé ráno vstát z postele?

Drtivou většinu svého volného času věnuji své čtyřčlenné rodině ve složení 2 malých rošťáků, jejich tatínka a psa. Ale občas se mi podaří uniknout jejich láskyplné pozornosti a jdu si zaplavat nebo se jen tak projít se psem. Také velice ráda cestuji a poznávám nové lidi. Mojí oblíbenou destinací je Francie pro svou přírodu, kuchyni a kulturu, ke které mám osobní vazby.

Díky Jarko za rozhovor a ať se ti při vedení Point One daří.

Autor: Petr Kopeček


Jaroslava Glaserová vystudovala na Jihočeské Univerzitě obor učitelství českého jazyka a francouzštiny a stala se tlumočnicí a překladatelkou. Po prvních pracovních zkušenostech vystudovala také podnikový management na lyonské universitě Jean Moulin III. a naplno se vrhla do finančního světa – Société Générale (Komerční banka), GE Money, Cofidis (ředitelka obchodu a marketingu pro Čechy a Slovensko), Home Credit International (business development pro asijský region se sídlem v Hong Kongu). Mezi její záliby patří sport a cestování. Její nejoblíbenější destinací je Francie, kde žije část její rodiny. Má přítele, dvě děti, mluví plynule francouzsky a anglicky.