Point One má za sebou turbulentní rok. I přes pandemii se projektům dařilo

Vo.bal, Agrivoltaika, Tangle či například Kwaška. Projektům inkubovaným v Point One se daří. Pandemická situace naštěstí většinu z nich nepoložila.

Právě končící rok nebyl pro podnikatelský inkubátor Point One zrovna jednoduchý. I přes pandemickou situaci se mu ale dařilo. „Člověk si uvědomí spoustu věcí, které vnímal spíš jako samozřejmost. Pro nás v Point One to byli kolegové, kteří se i přes všechna opatření dokázali udržet v běhu všechny inkubační aktivity, vymýšlet skvělé novinky a vše sunout statečně kupředu,“ zhodnotila uplynulý rok manažerka Point One Klára Palasová. Velkou novinkou pak je například podcastový seriál s názvem PointCast. Navíc dvěma firmám se letos podařilo prezentovat na EXPU2020. „Největší hodnotu pro nás ale má komunita, která zůstala, vydržela a naopak se docela slušně posílila,“ doplnila Klára Palasová.

Pandemická situace ale zasáhla i inkubované projekty. „Měli jsme a máme vlastně štěstí, že se nás to dotklo méně než jiných subjektů. Přeci jen jsme součástí veliké univerzity a nemuseli jsme bojovat o přežití jako třeba menší živnostníci, restauratéři a další. Většina inkubovaných firem to také zvládla ustát, což je skvělé a je to jen důkazem, že jejich businessy mají potenciál a místo na trhu,“ uvedla Klára Palasová.

V současnosti se inkubátor věnuje projektům, jako je Agrovoltaika, Tangle, Kwaška či například Vo.bal. Tomu se v nedávné době dokonce podařilo uspět v crowdfundingové kampani. Projekt se zabývá využitím zbytkových textilií, které se snaží využít k něčemu užitečnému. „Eva s Hátou, které za projektem stojí, se řadí mezi členky, které jsou hodně ekologicky smýšlející. Věřím, že se za pár měsíců budeme moc pyšnit opravdovou peckou. Konkrétně jde o novou alternativu zpracování čedičového vlákna, víc ale asi nebudu prozrazovat,“ popsala Palasová. Další z úspěšných projektů s názvem Kwaška se zabývá výrobou fermentovaného čaje z Kombuchy. Podnik Tangle se zase věnuje inovativnímu systému sloužícímu k interaktivnímu ovládání světla. Díky němu mohou vznikat synchronizované světelné objekty, které reagují na své okolí – aniž by k nim byl nonstop připojený počítač. Ať už se jedná o instalace ve veřejném prostoru, rekvizity nebo třeba prvky chytré domácnosti.

V současných měsících intenzivně probíhá inkubace v podobě workshopů, lektoringu, networkingu, setkání členů a dalších aktivit. Point One také pořádá motivačně-edukační přednášky, které vedou zkušení profesionálové (a podnikatelé). Za poslední dva roky tak své zkušenosti předal například moderátor Daniel Stach, Petr Janda, majitel úspěšného Klubu Pánů z Ponožkovic, Daniela Sedloňová, zkušená Google certifikovaná trenérka leadershipu a mentální koučka, či tisková mluvčí naší ČZU a bývalá televizní hlasatelka a moderátorka Karla Mráčková. „Letos se nám podařilo také zorganizovat už druhý společný startup víkend, což bylo skvělé ukončení letního programu,“ nastínila Palasová. Další nábor členů se chystá opět na jaro, studenti tak již teď můžou pomalu začít vymýšlet, do jakého podnikání se budou chtít vrhnout a utkat se s ostatními ve výběrovém řízení o inkubaci v Point One.

Plány do budoucna má inkubátor velké. Jedním z hlavních úkolů je navázat a nadále rozvíjet vztahy uvnitř univerzity, na fakultách s vědci. „Protože víme, že to, co na ČZU je, má unikátní potenciál, o kterém není slyšet tak, jak by si zasloužil. Vznikají tu skvělé nápady, myšlenky a směry. Chceme u nich být a podpořit jejich rozvoj,“ uzavřela Palasová. Inkubátor se také chce vydat směrem k firmám, ty se na něj totiž obrací stále častěji.

Point One je podnikatelský inkubátor České zemědělské univerzity v Praze. V rámci několika komplexních inkubačních programů nabízí odborné konzultace, workshopy, mentoring a kvalitní zázemí pro začínající podnikatele. Inkubátorem prošly úspěšné firmy, jako je Dogsie, Janova Pec, Medárna či Palíto.

Převzato z: https://zivauni.cz/point-one-ma-za-sebou-turbulentni-rok-i-pres-pandemii-se-projektum-darilo/

Autor: Jana Kašparová, Klára Palasová