Poznej projekt: CleanWear

Je čas na bližší představení dalšího projektu na našem blogu. Tentokrát jsme se rozhodli vás seznámit s projektem CleanWear.

Jak vytvořit slow fashion projekt s odkazem na historii? Stačí spojit jednoho fullstack programátora a jednoho ekonoma, přidat trochu lnu a výsledek se dostaví.

Za firmou CleanWear stojí dva kluci z podhůří Krkonoš, kterým není lhostejné, co se děje kolem nich. Od malička ve svém okolí sledovali, jak je důležité žít v souladu s přírodou, mít k ní respekt a vracet jí zpět to, co nám dává. V rámci  rodinné firmy navrhují a vyrábí oblečení z předních materiálů, které je šetrné k životnímu prostředí. Kluci dbají na kvalitu, pohodlí a dlouhou životnost jejich výrobků. Stále pracují na rozšiřování sortimentu a věří v udržitelný textilní průmysl.

„Na začátku byla myšlenka vyrábět oblečení, které tolik nezatěžuje planetu. Projekt se nám zrodil v hlavě při sbírání brambor,“ říkají kluci.

Byl jeden strojař, ajťák a ekonom. To možná zní jako začátek dobrého vtipu, ale jde o začátek této firmy. Krátce po založení firmy se počet co-founderů snížil ze tří na dva. Vzhledem ke vztahu zbylých founderů vznikla rodinná firma.

Proč len? 

Len je skvělý oděvní materiál nejen v horkých dnech. Lněná látka je prodyšná a odvádí vlhkost. Udržuje tak pohodlí i při vysokých teplotách. Při pěstování není potřeba na něj používat tolik hnojiv nebo herbicidů, a zároveň spotřebuje o dvě třetiny méně vody oproti bavlně.

Látka ze lnu je hodně specifický materiál. Neušijete z toho zimní bundu, ale vzhledem k vlastnostem (jako je prodyšnost, pevnost a chladivé účinky) je to úplně nejlepší materiál na letní období, kdy je teplo. A tam si myslím, že bavlna ani jiné materiály nemůžou konkurovat. Zároveň je hypoalergenní, což je jedna z velkých výhod, kterou naši zákazníci zmiňují.

Co si máme představit pod pojmem tolik „nezatěžuje planetu”?

My jsme si na začátku na sebe ušili takovou krásnou podmínku, že všechen materiál, který použijeme bude od českých dodavatelů. Jsme česká firma, chceme podpořit lokální trh, takže samozřejmě šijeme v Česku.

Hledáme doplňky od českých výrobců a dodavatelů a tam jsme i naráželi ze začátku na to, že třeba dodavatelé v průběhu času zbankrotovali nebo prostě přestali mít určitý druh látky. Hodně dlouho trvalo než jsme doladili procesy tak, abychom byli schopni trvale udržet ten dodavatelský řetězec.

Děkujeme za rozhovor a mějte se!

Autor rozhovoru: Markéta Krejčí Snížková