Poznej projekt: Jungle Bros

Vyzpovídali jsme Radima Codla s projektem Jungle Bros, který je v Point One už stálicí a v červnu získal ocenění hvězda běhu. V rozhovoru se dozvíte, jak se z lásky ke květinám vyvinul nápad na podnikání, jaké má s projektem plány pro tento rok i kolik stojí jeho nejdražší rostlina.

Radim vystudoval Českou zemědělskou univerzitu, obor chov hospodářských zvířat. Strávil rok v nejlepším podniku na chov holštýnského skotu ve střední Evropě, než se vrátil zpět na ČZU, kde si dodělal doktorát. Za jeho projektem Jungle Bros stojí parta kamarádů s cílem přiblížit lidem exotické rostliny, které byly dříve spíše pro skupinu nadšenců. Chtějí produkovat vlastní rostliny a prodávat je bez nutnosti toho, aby musely procestovat půl zeměkoule, než se dostanou k zákazníkovi z tropických a subtropických krajin, kde se běžně pěstují.

„Kytky jsem měl vždycky rád, i když jsem byl na statku. Provázejí mě tak nějak celý můj život.“

Jak a proč se z tvého koníčku stal business?

Během Covidu se nám doma všechno rozrostlo natolik, že jsem to začal prodávat. Koukal jsem po dalších kytkách a nechal si dovézt Adansonii Variegata ze Švédska. Do začátku dost pomohlo, že měla místo tří listů deset. Myšlenka byla taková, abychom si koupili Lambo a také jsme chtěli zvýšit povědomí o tom, jak o exotické rostliny pečovat. Edukovat lidi, aby se nestávalo, že 1/4 celkového objemu rostlin u lidí doma prostě zemře.

Kde pěstuješ svoje rostliny?

Kytky jsou zatím všude. Dalo by se říct, že žiju v pěstírně. Pomalinku nám dochází doma místo, tak koukám po nemovitostech, kam bych to mohl přesunout.

Kolik máš doma rostlin?

Celkem 1 500.

„Při pěstování květin se z člověka často stává malý chemik. Musíš vědět, co jaké rostlině svědčí a znát různé tipy a triky.“

Jak dlouho trvá, než vypěstuješ jednu rostlinku a jaký proces tomu předchází?

Je důležité vybrat mateřskou rostlinu s co nejhezčí genetikou. Od řízku do doby, než prodáváme kytky, to trvá přibližně tři měsíce až půl roku. Když se posuneme dál  s použitím biotechnologií, tak se nám mnohonásobně zvedne naše produkce a rostlin z jednoho řízku budeme schopni udělat v podstatě nekonečno.

Jaká je nejzajímavější rostlina, kterou zrovna nabízíš?

Nejzajímavější je asi platinová Adansonka, která v České republice moc není.

Jaká je nejdražší rostlina, kterou doma máš?

Pokud se bavíme o pořizovací ceně, tak ty vzácnější stojí tisíc korun, ale může to být i tisíc euro. Ta naše zmíněná Adansonka vyšla na 15 000 Kč. V tuhle chvíli mám doma nejdražší kytku za €1000.

Která je tvoje nejoblíbenější rostlina?

Klasická Monstera Deliciosa. Je to kytka, která dělá džungli. Zároveň je to takový základ, který všichni známe z dob babiček.

Můžeš mi říct 3 věci, kterým by se měl váš zákazník vyvarovat, poté co si rostlinu od vás odnese domů? Zjednodušeně 3 kroky, jak ji nezabít.

Neměla by stát ve vodě, ale ani úplně vyschlá a je potřeba si hlídat, kam ji člověk postaví. Rostliny z džungle nejsou zvyklé na to, aby stály na okně. Pokud jsou třeba na jih, tak se úplně bez problémů mohou spálit.

„Snažíme se, aby naše rostliny byly co nejvíce blbuvzdorné.“

Jaké máš plány pro tento rok?

Čeká nás další fáze našeho vývoje, a to posunout se někam dál a zavést biotechnologie. To pro nás znamená postupně se přesunout do skleníku a pěstovat ve větším. Když budeme zkoušet biotechnologie, tak jsme schopni množit z jednoho kusu až tisíc rostlinek, a to už bude o něčem jiném.

Co je tvůj motivátor, který tě vždycky nakopne i do věcí, do kterých se ti nechce?

Člověka by to mělo bavit! Když ho to nebaví, tak by to neměl dělat, protože se tím ubírá v životě o svůj čas. V tomhle mi hodně pomohl TomChai. Jednou jsme se spolu bavili a já mu řekl, že jsem trochu ve stresu a on na to: „Pokud jsi ve stresu, tak bys to neměl dělat.“ Tak jsem to aplikoval a byla to velká rada.

 

Radime, děkujeme za rozhovor a ať se projektu daří!

Autor rozhovoru: Markéta Krejčí Snížková