Rok u kormidla Point One ČZU – Markéta Fejtová

Markéta Fejtová před rokem vystřídala na pozici manažerky Point One Kláru Palasovou, která si odskočila na mateřskou dovolenou, a vstoupila do rozjeté lodi podnikatelského inkubátoru, která uhání směrem k pomoci nadějným budoucím podnikatelům z ČZU i mimo ni. A jaký ten rok byl?

Markéta Fejtová vítá nové členy Point One ČZU

Ahoj Markét, jsi v inkubátoru poměrně krátce, máš za sebou první rok, co jsi dělala předtím, než jsi přišla na ČZU?

Několik posledních let jsem se věnovala akceleračním a inkubačním programům v Impact Hub Praha (IH), resp. v Hub Innovation (odnož IH), nejvíce např. na Social Impact Award.

Co tě lákalo na práci pro Point One?

Asi to spojení akademické půdy a podnikatelského ekosystému. Startupy jsou na začátku nadšené a univerzita má skvělé zázemí. Když to správně propojíme a poskytneme začínajícím podnikatelům ty správné nástroje, můžeme jim doopravdy pomoct postavit udržitelný byznys.

Point One jsi přebírala od Kláry Palasové, která odešla na mateřskou dovolenou. Dala ti Klára nějakou radu, jak inkubátor uřídit?

Určitě mi dala několik interních tipů, jak se k věcem stavět a jak komunikovat. Před jejím odchodem jsme spolu strávili několik intenzivních onboardingových dnů plných tipů, předávek a brainstormingů. Klára nyní funguje jako takový můj mentor, za kterým můžu přijít pro radu či konzultaci, a jsem za to moc ráda.

Jak bys první rok v Point One zhodnotila? Probíhalo všechno tak, jak sis představovala?

Byla to velká jízda na rozjeté lodi, ale věděla jsem, do čeho jdu. Nastupovala jsem v době, kdy měla moje předchůdkyně před porodem, rozjížděly se 2 až 3 mezinárodní projekty zároveň a běžel jarní nábor nových členů. Musela jsem se rychle zorientovat. Velkou oporou mi byli ostatní členové týmu, čehož si moc vážím.

Co tě v inkubátoru nejvíce překvapilo?

Nejvíc zřejmě tolik mladých, schopných a nadšených lidí, kteří se okolo inkubátoru pohybují či do něj vstupují. Také mě překvapila profesionalita nastavení inkubačních programů, především množství gamifikačních prvků, které členy udržují v pozoru. A taky profesionalita většiny mých kolegů.

Z čeho máš za ten rok největší radost? Co se povedlo?

Určitě z našeho demo day – Point One pitchuj startup, který jsme poprvé zabalili do mezinárodního přesahu. Z nových členů, z pospolitosti Point One komunity, kterou dlouhodobě budujeme nebo z nového velkého grantu, díky kterému během tohoto roku můžeme projektům umožňovat víc individuálních konzultací. Je toho spousta.

Za inkubátorem stojí realizační tým, mentoři, experti, buddies, Rada Point One a samozřejmě členi a čestní členi. Kolik lidí se v Point One aktuálně angažuje a jak?

Co se týká základního týmu a když pominu plné a částečné úvazky, je nás se mnou celkem deset. Máme specialisty na finance, byznys development, marketingovou komunikaci a PR, grafiku, projekty, ale také na eventy a kolegyni, která spravuje prostory. Pokud je chcete poznat víc, klikněte na sekci Tým Point One. Co se týká našich profesionálů (což je balíček mentoři, experti, buddies), momentálně spolupracujeme přibližně s 26 lidmi a to nepočítám speciální hosty.

Jak těžké je tolik lidí uřídit?

Každý den má svoje flow. Myslím, že jakékoliv řízení lidí v sobě snoubí špetku empatie, disciplíny, trpělivosti, vytrvalosti, smyslu pro vytváření několika scénářů najednou a také smíření se s tím, že i když se snažíš spoustu věcí naplánovat, často přijde možnost, se kterou zkrátka nepočítáš. V ten moment přichází čas pro improvizaci.

Jak se ti pracuje s talentovanými studenty a podnikateli? Dokážou tě stále nějak překvapit?

Vždycky, všude a za jakýchkoliv okolností. Miluji jejich nadšení, motivovanost a smysl pro nová řešení. Inovace jsou nevyčerpatelná studnice. Před příchodem do Point One by mě nenapadlo, jaký potenciál mohou mít různé projekty, které Point One prochází jako Leon, Živý uhlík, Refugia Laboratory, Rekáva a mnoho dalších.

Čím je pro budoucí podnikatele Point One přitažlivý? Máš nějakou zpětnou vazbu?

Slovo, které se mi stále vrací, je komunita. Nejsme jenom inkubační program, kam se jednou za čas přijdeš podívat a něco si poslechnout, ale parta lidí, na kterou se můžeš obracet a najít si zde i své přátele. Když máme workshopy, snažíme se, aby byly interaktivní a hodně se diskutovalo. Jednou za měsíc se pak celá komunita inkubátoru potkává na setkání členů, což je vždy skvělý zážitek.

Důležitou a poměrně novou věcí jsou mezinárodní projekty, do kterých je inkubátor zapojen. Jak se ti spolupracuje s kolegy napříč Evropou?

Je to aktivita, která se dotýká mé každodenní agendy. Když jsem nastoupila minulý rok, byli jsme součástí 2 konsorcií pod projektem HIVE. Spolupracujeme tam se zástupci 11 institucí z Lotyšska, Rakouska, Ukrajiny, Portugalska, Turecka, Francie a Bulharska a stavíme stabilní mezinárodní networkingovou síť. V konsorciu je řada inspirativních kolegů, třeba prorektorka University of Coimbra nebo projektová manažerka Startup Centra ve FHWN a další.

Pak tu máme Erasmus+ a pre-inkubační program Green HExagon. V současné době probíhá již druhý ročník, do kterého se průměrně ročně zapojuje až 80 studentů ze 4 univerzit napříč Evropou. Měli jsme také bilaterální spolupráce v rámci Norských fondů, kde jsme spolupracovali s norskou agenturou, která pomáhá zakládat celou řadu inkubátorů v Oslu i mimo něj.

Co nás v rámci mezinárodní spolupráce čeká tento rok?

Na začátku roku jsme s týmem z Erasmu+ sepsali novou projektovou žádost a budeme čekat na verdikt. Také dost přemýšlíme, jestli vymyslíme spolupráci s částí týmu z HIVE projektu, což by mohlo být dost zajímavé. Konkrétně na začátku dubna jsme vyjeli do Lotyšska v počtu 18 účastníků, což byl největší výjezd mimo Česko v rámci Point One a zároveň to byl jeden z hlavních pilířů projektu z Erasmu+ plný workshopů jak pro nás pořadatele, tak pro samotné účastníky a bylo to skvělé.

Důležitou součástí inkubátoru jsou také jeho partneři. Kteří to jsou a jak inkubátor podporují?

Mimo ČZU máme několik druhů partnerství. Těmi nejdůležitějšími jsou VAFO Praha, AVE CZ Odpadové hospodářství a Komerční banka, kterým tímto moc děkujeme za podporu.

Na co se tento rok nejvíc těšíš?

Na plánování nového náboru, to se těším vždycky, a na POPS – Point One Pitchuj Startup, jež se bude konat v říjnu tohoto roku a zase jej posuneme o kus dál.

Jakou vidíš roli inkubátoru na ČZU v nejbližších letech a kam bys jej chtěla posouvat?

Byla bych ráda, kdyby si inkubátor držel minimálně tu pozici, kterou už má, ale ještě lépe, aby o něm vědělo čím dál tím víc lidí bez dlouhého hledání. Zkrátka, aby co nejvíc lidí na ČZU i mimo ni vědělo, že když chci začít udržitelně podnikat, moje jasná cesta míří do Point One.

Markét, moc díky za rozhovor, ať se ti v křesle manažerky Point One daří a hodně nových a spokojených firem.

Autor:

Ing., Mgr. Petr Kopeček