Startup World Cup & Summit má vítěze z ČZU

17. října se v pražském Paláci Lucerna uskutečnilo regionální kolo mezinárodní konference a soutěže Startup World Cup & Summit (SWCS) 2017, na kterou se přihlásilo 335 projektů z 29 států, čímž se tato akce stala největší startupovou událostí ve střední a východní Evropě. Vítězem jedné z kategorií se stal student České zemědělské univerzity a nový člen jejího podnikatelského inkubátoru Point One Martin Hořínek se svým projektem FishRAS.

V rámci konference vystoupila řada odborníků ze startupového světa, mezi nimi např. Otto Fabri z Tesla Motors. Celou akci také provázel doprovodný program, např. cenný networking nebo mentorské stoly s českými i zahraničními investory a významnými osobnostmi startupového světa a jiné.

Kromě hlavní soutěže se utkaly i studentské projekty v rámci samostatné kategorie – Student Startup Battle, pod záštitou České Spořitelny. Do finále byly vybrány dva nejlepší startupy, které prezentovaly svůj podnikatelský nápad před publikem a porotou přímo v rámci hlavní části programu. Českou zemědělskou univerzitu zde reprezentoval Martin Hořínek se svým projektem FishRAS, který se nakonec stal i absolutním vítězem této kategorie.

„To, že se právě projekt FishRAS z ČZU stal absolutním vítězem Student Startup Battle je skvělá zpráva. Martinovi Hořínkovi moc gratulujeme a vítáme ho také u nás v inkubátoru Point One, jehož se stal nedávno členem. Věřím, že v roce 2018 budeme svědky více úspěšných prezentací a výher projektů studentů a absolventů České zemědělské univerzity, kteří mohou pro své projekty využívat podporu v univerzitním inkubátoru Point One,“ dodává Gabriela Koláčková, manažerka univerzitního inkubátoru Point One na ČZU.

Projekt FishRAS je zaměřen na chov a produkci ryb netradičním způsobem založeným na recirkulačním akvakulturním systému (RAS) – recirkulaci vody mezi nádržemi s minimální zátěží na životního prostředí a využitím odpadu jako hnojiva či paliva do bioplynové stanice.