Studenti ČZU se utkali o nejlepší podnikatelský nápad. Hlavní cenu si odnáší projekt hlemýždích farem v Africe

V Kruhové hale ČZU se 10. května uskutečnil druhý ročník Demo Day, soutěže podnikatelských projektů inkubátoru České zemědělské univerzity – Point One. Soutěž probíhala formou 5 minutových prezentací zúčastněných týmů, na základě kterých odborná porota, složená z expertů a bysnys profesionálů, a také diváci vybrali nejlepší podnikatelský nápad. Z ceny diváků se mohli radovat Matyáš Dřevo a Tomáš Pokorný, kteří založili firmu Dogsie na doručování kvalitních psích pamlsků a hraček, jež myslí také na zvířata v nouzi. Hlavní cenu poroty obdržel Honza Roubal s projektem Africahop, který chce v africké Konžské republice vybudovat síť hlemýždích farem.

Soutěže se zúčastnilo šest nejtalentovanějších podnikatelských projektů inkubátoru Point One jmenovitě JoTio, AfricaHop, Netrgo, Sh!t-ECO, Dogsie a Simona Kyselková, jež představili své byznys plány odborné porotě, kde zasedl prorektor pro strategii a informační systémy ČZU Tomáš Šubrt, Tomáš Žďára z České spořitelny, Erin Kotheimer, kulturní atašé Velvyslanectví USA, a Cedric Maloux, ředitel akcelerátoru StartupYard.

Soutěžící se utkali o hlavní cenu v podobě 10 000 Kč od společnosti Stavitelství Řehoř a možnost prezentovat svůj byznys plán v Budapešti v rámci akce od Visegrad Fund. Ve hře byly také balíčky od Velvyslanectví USA a České spořitelny. Akci podpořila společnost AVE a Česká zemědělská univerzita.


Gabriela Koláčková, manažerka Point one, při moderování druhého ročníku Demo day

Během večera, který moderovala manažerka inkubátoru Gabriela Koláčková, se také představil vítěz prvního Demo Day, dnes již dobře fungující a rostoucí firma Palíto, která se specializuje na omáčky a pochoutky z chilli. Diváci i soutěžící také mohli ochutnat další produkty, které vznikly v inkubátoru Point One, např. medové produkty od Včelária, zdravé jídlo od Japů nebo cupcake, tzv. čupčáky, od Cakeland Cupcakes.

Před vyhlášením hlavních cen poroty rozhodli o svém vítězi také diváci. Ti vybrali jako nejlepší projekt Dogsie, který obdržel balíčky od Velvyslanectví USA a České spořitelny a který se také podívá do Budapešti v rámci akce od Visegrad Fund.

Porota ve složení prorektor pro strategii a informační systémy ČZU Tomáš Šubrt, Erin Kotheimer, kulturní atašé Velvyslanectví USA, Cedric Maloux, ředitel akcelerátoru StartupYard, a Tomáš Žďára z České spořitelny.

Porota udělila ceny za první a druhé místo na základě 4 kritérií – zpracování byznys modelu, sociální dopad, kredibilita a inovace. Druhé místo si za svou skvělou prezentaci a fungující projekt zasloužili Matyáš Dřevo a Tomáš Pokorný z firmy Dogsie, která každý měsíc doručuje majitelům psích mazlíčků kvalitní pamlsky a hračky a přispívá také na pejsky z útulků.

První místo a výhru 10 000 Kč od Stavitelství Řehoř a další ceny vyhrál za svůj nápad, který může pomoci zlepšit dostupnost živočišných bílkovin pro obyvatele v západní Africe, Honza Roubal a jeho vize komerčního chovu afrických hlemýžďů. „Vyhrát hlavní cenu v rámci Demo Day je pro mě nesmírnou vzpruhou do mého podnikání a mám obrovskou radost. Potvrdilo se mi, že můj nápad může být životaschopný a zaujmout lidi i z jiných byznys oborů. Vítězství mi dodalo především novou energii a sílu pracovat na projektu s ještě větším odhodláním,“ dodává Honza Roubal.

Honza Roubal při přebírání hlavní výhry od Stavitelství Řehoř

Podnikatelský inkubátor České zemědělské univerzity – Point One, pomáhá již 3. rokem všem zájemců z řad studentů a absolventů ČZU v jejich podnikatelském snažení. Nabízí profesionální zázemí a poskytuje specializované workshopy nebo mentoring. Inkubátor vede od svého založení Ing. Gabriela Koláčková, Ph.D., která kolem inkubátoru vytváří spolupracující komunitu nadšených studentů.

Honza Roubal chce prostřednictvím svého projektu začít komerční chov afrických hlemýžďů na farmách v západní Africe. Jídla připravená z hlemýžďů jsou zde totiž považována za velkou delikatesu. Kvůli neexistenci farmového chovu je jejich sběr a následné zpracování odkázáno jen na krátké období dešťů. Díky ojedinělé metodě chovu a využití obrovského potenciálu tropického klimatu, chce Honza vybudovat širokou síť farem, jejichž produkce bude schopná uspokojit místní poptávku po živočišných bílkovinách, jichž je v Africe nedostatek. Projekt zároveň pomůže zlepšit sociální, ekonomickou a environmentální situaci v regionech, kde se budou farmy nacházet.

Honza Roubal při prezentování svého projektu Africahop

Dogsie je dogfriendly projekt, který poskytuje každý měsíc zážitek pro pejska a jeho páníčka formou vybraných kvalitních produktů, které jsou zasílány zákazníkům až do domu. V balíčku najdou vždy zásobu kvalitních hraček a zdravých pamlsků té nejvyšší kvality od českých i světových výrobců. Cílem této začínající firmy je především psí radost, proto 20% ze zisku posílají pejskům, kteří to nejvíce potřebují.

Tomáš Pokorný při prezentování svého projektu Dogsie