Známe vítěze 6. ročníku AVE Student Challenge

11. dubna se v sídle společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. konalo finále 6. ročníku soutěže AVE Student Challenge. Do soutěže se zapojilo více než 80 studentů České zemědělské univerzity v Praze a z finálové desítky, která představila své práce před zástupci a managementem AVE CZ a odborníky z ČZU, uspěl nejlépe Tomáš Hájek, publikum nejvíce oslnila Anna Honešová.

Každoroční klání a hledání nejlepších řešení ekologicky zaměřených témat přilákalo více než 80 studentů ČZU, kteří se zapojili do 6. ročníku AVE Student Challenge.

Spolupráce podnikatelského inkubátoru Point One a společnosti AVE CZ má dlouholeté kořeny. Spojení s lídrem v oblasti nakládání s odpady a zavádění nových technologií v rámci celého odpadového hospodářství je nesmírnou inspirací nejen pro studenty ČZU, ale i námi inkubované projekty. Společné aktivity, kterými je nejen tato soutěž, ale třeba i stáže, exkurze a diplomové a další práce, přinášejí studentům potřebný praktický pohled a zástupcům společnosti AVE zase trochu nového elánu.

Letošní Challenge byla zaměřena na řešení úkolů ve dvou hlavních tématech:

  • Měření a snižování emisí CO₂ v odpadovém hospodářství
  • Multikomoditní sběr tříděných odpadů.

Do finále soutěže, které probíhalo 11. dubna 2022 v sídle společnosti AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., se dostalo 10 nejlepších studentů, kteří v rámci prezentace představili své návrhy řešení odborné porotě složené ze zástupců a managementu AVE CZ a zástupců z České zemědělské univerzity v Praze.

„Všechny prezentované nápady byly velmi dobře zpracované a bylo vidět, že si na nich studenti dali na svém projevu záležet,“ hodnotí úsilí účastníků Zdeňka Jochcová.

Porotu nejvíce oslovila práce Tomáše Hájka, studenta z Fakulty životního prostředí, který se věnoval tématu Multikomoditního sběru tříděných odpadů. Ve své práci analyzoval švédský systém – tzv.: Fyrfackskärl, který využívá speciální svoz popelnic, které mají objem odpadu rozdělen do 4 částí, přičemž každá z částí je určena pro jiný druh tříděného odpadu. Tomu odpovídá také svozová technika.

Tomáš Hájek

Druhé místo v soutěži získal Šimon Doseděl, který se v rámci stejného tématu zabýval srovnáním rozdílných přístupů napříč několika zeměmi. Třetí příčku obsadila Pavla Kolářová, která se věnovala tématu měření a snižování emisí CO₂ v odpadovém hospodářství.

Šimon Doseděl

Pavla Kolářová

Cenu publika obdržela Anna Honešová, která navrhla vlastní futuristický multikomoditní kontejner.

Anna Honešová

„Všem účastníkům děkujeme za statečnost, že se s námi do soutěže pustili, a vítězům ještě jednou blahopřejeme. Za rok se budeme těšit na další neotřelá zpracování ekologicko-odpadových témat, která nás vždy mile potěší a překvapí,“ dodává HR ředitelka společnosti AVE CZ Kateřina Strnadová.

Odborná porota

Autor: Petr Kopeček