Zápisky z podnikatelského inkubátoru ČZU

Rok 2023 a začátek roku 2024 byl pro Point One plný nových výzev, skvělých hostů a došlo i na několik změn. Inkubátor pokračuje v mezinárodních projektech, podařilo se mu udržet významné partnery, nabral množství nových členů, uspořádal přehlídku podnikatelských nápadů, obměnil tým i kapitánku a samozřejmě dál provozoval a provozuje vzdělávací aktivity pro členy i širokou veřejnost.

Setkání členské základny Point One březen 2024

Q1 – 2023

Jednou z největších změn, která v inkubátoru nastala, byl příchod nové manažerky Markéty Fejtové. Markéta navázala na svou dřívější roli vedoucí akceleračních programů v Impact Hubu a na začátku roku 2023 převzala řízení Point One. Klára Palasová, dřívější manažerka, odešla na mateřskou dovolenou.

V první čtvrtině roku jsme přivítali 12 nových týmu, navštívili nás 2 podnikatelské superstar – Petr Hajdůček – zakladatel a CEO Footshopu a Martin Rozhoň – zakladatel Vivantis, nyní startupový mentor a investor. V rámci mezinárodní spolupráce jsme se účastnili ideathonu – Green Hexagon v Rakousku, a bylo nás tam vidět.

Peter Hajdůček CEO FootShopu vypráví o vzletech a pádech jeho společnosti

Q2 – 2023

Druhé čtvrtletí jsme odstartovali spoluprací na 3. ročníku Startup night – největším studentském setkání mladých podnikavců. Do holešovické Haly 40 se jich z celého Česka sjelo na 300 za účasti 5 pražských univerzit, investorů, stakeholderů a hostů ze startupového ekosystému. Na jaře se za námi stavil také Dominik Gazdoš – CEO populární služby na prodej knih z druhé ruky Knihobot, která se stala jedničkou mezi online antikvariáty v Česku a úspěšně vstoupila na zahraniční trhy.

Dominik Gazdoš – CEO společnosti Knihobot

Jaro také již tradičně patří soutěži AVE Student Challenge – soutěž s naším dlouhodobým partnerem AVE CZ o nejlepší inovace v odpadovém hospodářství, kterou ve spolupráci s ČZU každoročně pořádáme.

Vítězka hlavní kategorie soutěže AVE Challenge 2023 – Alexandra Tichá

Do soutěže se zapojilo 78 studentů a z finálové dvanáctky, která představila své práce před zástupci a managementem AVE CZ a odborníky z univerzity, uspěly nejlépe:

  • Alexandra Tichá v kategorii inovace s její analýzou povinného sběru textilních odpadů a navrženým řešením pro lepší diagnostiku textilu v podobě tzv. digitálního pasu výrobku.
  • Anna Honešová za celkové vystoupení s tématem povinný sběrem textilních odpadů.
  • Publikum nejvíce oslnila Adéla Straková za svůj přístup k problematice zálohování pet lahví a za porovnání problematiky napříč Evropou.

Atmosféra Startup night jaro 2023

Q3 – 2023

Skvělá zpráva nás čekala hned na začátku třetího čtvrtletí. Náš partner VAFO PRAHA – společnost spadající do VAFO Group – jednoho z největších výrobců krmiv pro domácí mazlíčky ve střední Evropě, s námi po pilotní zkušenosti prodloužil spolupráci. VAFO bude dál podporovat začínající podnikatele na ČZU, čehož si moc ceníme.

V rámci léta workshopy ani přednášky v inkubátoru neprobíhají. Za to mohou týmy stále využívat naše prostory, individuálně se vzdělávat a pracovat na svých byznysech. V srpnu jsme pro členy uspořádali malý teambuilding – letní opékání buřtů v Lysolajích za zvuků kytar a historek z podnikání.

V září se vše rozjelo znovu naplno a my ho začali s dalším hvězdným hostem. Tentokrát nás navštívil Adam Matuška – CEO pivovaru Matuška, který nám v rozhovoru pověděl jeho podnikatelský příběh při budování nejenom pivovaru, ale také svých dvou věhlasných pivovarských restaurací.

Adam Matuška sdílí své zkušenosti při budování pivovaru a několika restaurací

Q4 – 2023

Podzim bývá v Point One opravdu nabytý a nejinak tomu bylo i nyní. Nejdříve jsme si vyčistili hlavy na Point One startup víkendu. Již čtvrtém víkendovém hardcore teambuildingu bez elektroniky, kde si třídíme myšlenky a vymýšlíme spolupráce napříč komunitou.

Následně nás čekala přehlídka našich nejlepších projektů. Tzv. demo day – Point One Pitchuj Startup, druhý ročník, tentokrát s mezinárodní účastí a poprvé pouze v angličtině. Zde se v soutěži představilo 6 inkubovaných projektů, ze kterých odborná porota vybrala za vítěze projekt Viktorie Malé – Leon. Ten se zabývá výrobou speciálních plen pro králíky a má velký mezinárodní potenciál.

Soutěžící na Point One Pitchuj Startup 2023

Na podzim nás čekal opět nábor mladých podnikatelů. Ze 17 zájemců bylo do Point One vybráno několik nových členů a členek. Point One se také podílel na 4. ročníku Startup Night – největším studentském setkání mladých podnikavců, kterých do prostor Václaváku 22 dorazilo tentokrát na 200. Dalším skvělým hostem, kterého jsme v Point One přivítali, byla Anna Veselá, naše čestná členka, která spoluzaložila společnost Spectoda, jež vyvíjí speciální software pro bezdrátové ovládání světel a jejich synchronizaci.

Anna Veselá – CEO Spectoda

Anička od založení společnosti zastává pozici CEO, což z ní dělá jednu z mála žen, která působí na vedoucí pozici v českých startupech. Rok jsme zakončili vánočním večírkem s celou naší komunitou a těšili se, co přinese rok 2024.

Vánoční večírek Point One 2023

Q1 – 2024

Nový rok a první čtvrtletí začalo setkáním členů, které pravidelně pořádáme každý první čtvrtek v měsíci. Navštívil nás další ze skvělých hostů – Michal Škoda – ředitel pivovaru Proud, spadající pod Plzeňský prazdroj, se kterým jsme probrali pivovarský byznys. V Aule ČZU jsme hostili Family meet-up našeho partnera VAFO, což je každoroční setkání zástupců společnosti ze všech zemí, kde VAFO působí. Přijali jsme také 13 nových členů, kteří chtějí posouvat své byznysové nápady díky pomoci Point One, a jedeme dál, rok 2024 teprve začíná.

Nový rok a první čtvrtletí začalo setkáním členů, které pravidelně pořádáme každý první čtvrtek v novém měsíci. Na druhém setkání nás navštívil další ze skvělých hostů – Michal Škoda – ředitel pivovaru Proud, který spadá pod konglomerát Plzeňského prazdroje a který je partnerem některých našich akcí. S Michalem jsme probrali jeho cestu do křesla ředitele minipivovaru a také to, jak se dělá pivovarský byznys.

V lednu jsme na ČZU hostili Family meet up našeho partnera VAFO, což je každoroční setkání zástupců společnosti ze všech zemí, kde VAFO působí. V únoru jsme otevřeli inkubátor v rámci akce otevřených dveří, jež se konala pro všechny zájemce o vstup do inkubátoru v rámci dalšího kola náboru. Na začátku března k nám poté přibylo 13 nováčků, kteří chtějí posouvat své byznysové nápady a své společnosti na vyšší level díky Point One.

Den otevřených dveří Point One únor 2024

Box:

Podnikatelský inkubátor ČZU působí na univerzitě od roku 2015. Sídlí na kolejích EFG, kde vznikly 3 moderní patra. Od založení podpořil více než 100 projektům zaměřujících se primárně na udržitelnost, ekologii, smart zemědělství nebo zpracování potravin. Mimo inkubační programy pořádá také vzdělávací přednášky, workshopy a další aktivity, v roce 2023 to bylo celkem 53 akcí, dalších 21 v Q1 2024. Inkubátor vede a rozvíjí od února 2023 Markéta Fejtová.

Markéta Fejtová – manažerka Point One, vítá nové členy v rámci jarního náboru 2024

Autor: Ing. Mgr. Petr Kopeček