Ze Silicon Valley na ČZU, Jakub Sechter učí v Point One mladé podnikatele světový byznys

Od letošního roku mentoruje v Point One Jakub Sechter, spoluzakladatel a CSO Spendee, globální fintech mobilní aplikace, která spravuje osobní i rodinné finance. Jakub má za sebou několik úspěchů při práci v technologických startupech a letos se dokonce stal členem prestižního klubu Forbes 30 pod 30.

Ahoj Jakube, založili jste a provozujete globální fintech (finanční startup) aplikaci z Prahy. Jak těžké je prosadit se v českém, potažmo světovém měřítku?

Fintech aplikací je spousta. Všude máme velkou konkurenci a je dost těžké se odlišit. Proto jsme již od začátku přemýšleli, jak to dělat jinak, abychom dokázali být unikátní. Byla to velká výzva, ale myslím, že jste to našli. Skrz akcelerátor a mentoring v USA jsme se potkali se světovou špičkou v oboru jako je například Dan Arieli – světoznámí behaviorální ekonom, nebo Jake Knapp, který napsal knihu o design sprintech (The Design Sprint) a s dalšími mentory, kteří úplně změnili náš mind-set (způsob uvažování o věcech).

Začali jsme nad nápady přemýšlet víc analyticky a vědecky. To znamená, že děláme výzkumy, měříme dopady, experimentujeme a děláme následnou analytiku a to stále dokola. Zjišťujeme, co konkrétně chtějí naši zákazníci a co jim chybí, a díky tomu jsme se posunuli od prostých finančních přehledů k finančním predikcím. Jak využívat finance, aby naši uživatelé měli lepší finanční zdraví. Za tím vidíme budoucnost Spendee a to je také naše největší přidaná hodnota a odlišení od konkurence.

Máme uživatele na většině trzích světa, ale zjistili jsme, že se chceme věnovat naplno jen těm trhům, které pro nás dávají největší smysl. Na nich jít do hloubky a stát se místním lídrem. Takže se paradoxně z toho globálního záběru zaměřujeme speciálně na evropské trhy, a to i díky bankovní licenci, kterou jsme teď získali.

Jako první společnost jste v Česku získali evropskou licenci od ČNB – PSD2, k přímému napojení na bankovní účty a ty jsi vedl celý desetiměsíční proces. Jak náročné bylo licenci získat? Byl to pro tebe křest ohněm, takže tě dnes už málo věcí překvapí?

Náročné to bylo v tom, že jsme byli v Česku úplně první, ČNB na to ještě neměla procesy a neexistovalo zde ani žádné pojištění, které je při získávání této licence povinné. Byli jsme první český use-case, na kterém se všechno ladilo.

Získávání licence není věc, kterou bych preferoval jako svou pracovní činnost, ale v rámci firmy jsem k tomu měl asi nejlepší kompetence. Bylo to unikátní a měli jsme příležitost stát se hlavním hráčem na trhu, co se týče otevřeného bankovnictví. Od doby získání licence se v této pozici držíme a získali jsme si respekt u zdejších regulátorů jako je ČNB nebo Bankovní asociace. Snažíme se v Česku budovat celý trh otevřeného bankovnictví tak, aby to fungovalo správně, jak má.

S aplikací jste se dostali také do prestižního Google Launchpad akcelerátoru v Silicon Valley. Jak velká to pro Vás byla zkušenost?

Byl to životní zlom, po zkušenosti ze Silicon Valley, jsem se od kluka, který staví appku, posunul k profesionalitě. Od té doby jsem začal dělat věci především na základě dat. Hlavní myšlenku, kterou jsem si z US odnesl, je, že když mám nápad, tak si ho musím nejprve ověřit s uživateli. Můžu mít nějaké pocity a vizi, kam by se měl produkt ubírat, a to je dobře, když jste founder (zakladatel společnosti), ale vždy si všechny věci musíte ověřit. A když se vám hypotéza nepotvrdí, tak alespoň zjistíte, proč to nefunguje. Udělat změny, ty měřit a dále ověřovat. A tohle všechno se snažím předávat dál i jako mentor.

Jaká je výhoda, když má tým kvalitního mentora?

Vždycky si namelete na něčem hubu, ale s mentorem si ji můžete namlet víc řízeně. Pomůže vám vyhnout se zbytečným chybám, které jsou pro člověka, jež prošel jednou nebo víckrát procesem stavění firmy očividné. Chyby jsou důležité, abyste si uvědomili, že to chyby jsou. Někdy se z chyb stanou dobré kroky, jindy ne, ale to nikdy pořádně nevíte. Mentor může dobře pomoci taky s kontakty na partnery a investory a s dalšími důležitými věcmi.

Kdy nastal ten zlom, že ses rozhodl stát se mentorem a vracet své zkušenosti mladým podnikatelům, třeba právě z Point One?

Pro mě to bylo v době, kdy jsem cítil, že jsem moc uzavřený do bubliny vlastního byznysu. Chtěl jsem se dívat i na jiné věci a jiné byznys modely, trochu je v hlavě zanalyzovat a tak třeba rozjet i moji kreativitu. Chtěl jsem vědět, jak lidi přemýšlejí o věcech jiným způsobem než já.

Necítím se ještě jako super profesionál, ale něco už za sebou mám a můžu své zkušenosti vracet zpátky mladým podnikavcům. Můžu jim poradit, čeho se mají vyvarovat, aby nepropálili ze začátku třeba moc peněz nebo času na věcech, které nemají smysl.

Kolik projektů máš v PO na starosti?

Zatím vedu 4 projekty – Garlo, JdemeNaParty, Slozmese a Dobrey. A občas mám nějakou nárazovku, když někdo potřebuje vědět něco z oboru, ve kterém se pohybuji.

Kolik času mentorování věnuješ?

Pár hodin za měsíc, na začátku je to trochu víc, když se s projektem seznamuji a musím si ho nastudovat, následně se pak scházíme 1-2 x za měsíc. Probereme novinky a pobavíme se, kam to směřovat dál.

Na co by měli podnikatelé myslet především, když rozjíždí vlastní firmu?

To se dá těžko říct, bývá to hodně individuální. Většinou se zapomínají bavit s vlastní cílovou skupinou a zapomínají dělat rozhodnutí na základě dat. Hodně pracují s intuicí, což je fajn, ale měli by si své hypotézy ověřovat, a to je to hlavní, co se snažím předat.

Jeden z mentorovaných projektů v PO je společnost Garlo.cz, která se snaží digitalizovat zahradnické služby. Jak se ti s nimi pracuje?

Pracuje se mi s nimi dobře (smích), jelikož pracuji přímo s Honzou Macháčkem, který to má skvěle vymyšlené. Občas ho jen tak poslouchám a přikyvuji, protože sami od sebe zvolili podle mě dobrý směr. Honza umí rozpoznat ve feedbacku věci, které jsou pro něj relevantní, a je schopný je hodně rychle přetvořit v nějakou akci. Rychle dokáže vyhodnotit a ověřit, zda ty nápady jsou dobré nebo špatné. To se mi moc líbí, ta akceschopnost na ten feedback.

Jak to s nimi vidíš do budoucna? Mají šanci na trhu uspět?

Ano, mají, myslím si, že dělají něco zajímavého. Bude to pro ně trochu výzva, ale když to uchopí správně, tak to může být dost unikátní služba. Díky svému osobitému přístupu, i kdyby se tady za chvilku objevila velká konkurence, tak si myslím, že tu šanci stále mají.

Jakube, moc díky za rozhovor, ať se ti se Spendee a mentoringem daří a někdy v Point One zase na viděnou.

Autor: Petr Kopeček


Jakub Sechter prošel několika úspěšnými startupy, než v roce 2016 spoluzaložil dnes jeden z nejvýznamnějších českých fintechových startupů na správu osobních a rodinných financí Spendee. Ve 27 letech se dostal do klubu Forbes 30 pod 30 a se svou aplikací vyhrává jednu cenu za druhou. Jakub je milovníkem technologií a psů, hraje na kytaru a relaxuje při improvizačním divadle. Mentorem Point One je od ledna 2019.